Het laatste raamwerk van huisnummer 8 wordt onthuld.
Het laatste raamwerk van huisnummer 8 wordt onthuld. Maarten van Gemert

Kunst achter ramen in Hanzewijk om bij stil te staan

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Gluren bij de buren. Aan de Koning Abelsingel wordt dat gestimuleerd met grote schilderingen die achter de ramen hangen. Het project Raamwerk, opgezet door twee straatbewoners, is vorig weekeinde geopend door cultuurwethouder Irma van der Sloot. Cultuur in coronatijd. Alioune Diagne en Maaike Cotterink willen met Raamwerk hun buren leren kennen en hen bemoedigen. Iedereen is welkom om door de straat in de nieuwe Hanzewijk een ommetje te maken.

Troost
Stiekem doen we het allemaal graag: gluren bij de buren. In het televisieprogramma met die naam draait het om podiumkunsten in huiskamers. Bij Raamwerk draait het om schilderwerk achter het raam. Gebaseerd op troost en bemoediging, twee criteria van het snelloket waarmee de gemeente in mei cultuur in coronatijd wilde stimuleren.
Alioune en Maaike broeiden al sinds hun komst naar de drie jaar geleden geheel opnieuw opgebouwde wijk op een vulling voor de grote raampartijen die de nieuwbouw van de Hanzewijk karakteriseert. Voor dit project vroegen ze, met name tijdens de intelligente lockdown, aan hun straatgenoten wat hen hoop gaf en hoe ze de toekomst zagen. Geïnspireerd door de antwoorden, schilderde Alioune een raamwerk voor de 25 van de 35 huizen die hun keukenraam beschikbaar stelden.

Creatief
Wethouder Van der Sloot bewonderde de creatieve uitingen en feliciteerde de bewoners met het initiatief. Ze lichtte kort het snelloket toe dat twintig projecten subsidie heeft toegekend om de culturele sector te steunen in de coronacrisis. Voordat zij het lint doorknipte en het laatste raamwerk onthulde, heette Maaike iedereen welkom en dankte Alioune iedereen voor hun medewerking. Wat hem betreft, mag het project volgend jaar herhaald worden met een ander thema of zelfs opgepikt worden door andere wijken. De feestelijke opening en de drie korte toespraken zijn op Kamper Nieuws nog te bekijken.
Na de opening werden de kinderen met een speurtocht gestimuleerd om de raamwerken te bekijken en bij stil te staan. Zowel voor hen als voor de grote mensen zou een audiotour een aanvulling zijn om te zien wat er in de schilderingen is verwerkt. Een met oog voor detail en kleur geschilderde baarmoeder staat bijvoorbeeld voor nieuw leven. Samen zijn, hoop, kerk en verbondenheid waren antwoorden die meermaals genoemd zijn.

Kinderen bekijken één van de schilderingen van Raamwerk.
Kinderen bekijken één van de schilderingen van Raamwerk (foto: Maarten van Gemert)

Senegal
Eén van de gasten van buiten, bij de opening, was Henk Oonk die vijftien jaar geleden voor Maaike Cotterink een groot project in Senegal had geholpen te realiseren. Op de stranden van het West-Afrikaanse land had ze na lange voorbereiding het bekende toneelstuk ’Op hoop van zegen’ weten op te voeren. Daarmee hoopte ze in Senegal een discussie op gang te brengen, zoals eerder in Nederland gebeurde, over de zware arbeidsomstandigheden van vissers.
Tijdens dat project leerde Maaike Alioune kennen, kunstenaar, danser en choreograaf, met wie ze besloot hun kinderen in Nederland groot te brengen. Inmiddels exposeert Alioune regelmatig in het Haagse Korzo Theater, geeft hij dansworkshops bij Quintus en verzorgt jaarlijks een solodansvoorstelling in de Stadsgehoorzaal.
Maaike was voor haar afstudeeronderzoek teruggegaan naar Senegal waar ze al een jaar was geweest alvorens Ontwikkelingsstudies in Nijmegen te gaan studeren. Definitief terug in Nederland wezen haar ouders in Zwolle haar op de vernieuwde Hanzewijk. Daar plukt nu de Koning Abelsingel de vruchten van.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.