Langevelde promoveert aan de Theologische Universiteit

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Ab van Langevelde promoveert woensdag aan de Theologische Universiteit in Kampen op zijn boek In het klimaat van het absolute. C. Veenhof (1902-1983). Leven en werk. ADChartasreeks 27 (Barneveld De Vuurbaak 2015). De plechtigheid begint om 15.00 uur in de Broederkerk aan de Broederstraat 16. Prof. dr. George Harinck fungeert als promotor.

Van Langeveldes boek beschrijft en analyseert leven en werk van C. Veenhof (1902-1983), gereformeerd predikant en hoogleraar. De studie schetst de ontwikkelingen in de gereformeerde wereld in de twintigste eeuw. Deze biografie werkt als een microscoop die de persoonlijke (geloofs)drijfveren onder de dogmatische en kerkrechtelijke conflicten van die periode blootlegt.
Veenhof werd na een jeugd in een piëtistisch milieu van de late Afscheiding op de Utrechtse Heuvelrug diep geraakt door het culturele klimaat van het absolute van de jaren twintig en dertig. Daarbij speelden zijn relaties met A. Janse van Biggekerke, K. Schilder en D.H.Th. Vollenhoven een wezenlijke rol, hoewel deze niet tot zijn directe leermeesters aan de Theologische School in Kampen behoorden. Toch deinsde Veenhof met zijn sensitieve karakter, dat erg gesteld was op harmonie in intermenselijke relaties, al gauw terug voor de consequenties van dit absolutisme. Dit ging niet zover dat hij niet meeging met de Vrijmaking van 1944. Wel kreeg hij gaandeweg steeds meer moeite met de groeiende dominantie van de beweging van de doorgaande reformatie binnen de vrijgemaakt-gereformeerde kerken. Hij bleek vooral een man van de reformatie van het hart, terwijl in de vrijgemaakt-gereformeerde kerken de nadruk werd gelegd op de institutionele reformatie. De kaders van de ware kerk moesten voor de leiders van de doorgaande reformatie de bedding vormen voor de persoonlijke vroomheid. Uiteindelijk werd Veenhof aan het eind van zijn hoogleraarschap in Kampen afgerekend op zijn positiekeuze.
Ab van Langevelde (1954) is econoom, geograaf en kerkhistoricus. In 2001 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen (geografie, planologie en demografie) op een proefschrift over de wederzijdse invloed van de tweetaligheid en de economische ontwikkeling binnen de provincie Fryslân (Friesland). Hij is projectmedewerker aan het Archief- en Documentatiecentrum (ADC) van de Gereformeerde kerken te Kampen.