Afbeelding
foto Fred Sollie

Werk van Helmantel in Ikonenmuseum

Algemeen

KAMPEN - In het Ikonenmuseum zijn van 10 november t/m 27 maart 2021 stukken te zien uit Museum Helmantel en uit de collectie van het Ikonenmuseum. In zes zalen worden middeleeuwse beelden, stillevens, kerkinterieurs, ikonen en andere objecten worden getoond. 

Het is de derde keer dat het Ikonenmuseum en museum Helmantel samenwerken. In eerdere exposities werd de nadruk gelegd op de kerkinterieurs en middeleeuwse beelden in de collectie Helmantel. Dit keer is gekozen voor een thematische, associatieve aanpak, waarbij iedere zaal een eigen thema en verbinding heeft. Voorbeelden van deze thema’s zijn Tand des tijds, waarbij schilderijen van archeologische voorwerpen worden gecombineerd met 16e-eeuwse ikonen en Byzantijnse kruizen uit de Middeleeuwen, en Lazarus, waar thema’s als dood en leven, licht en donker en het perspectief op de opstanding worden getoond. 

Doelgroepen

Door de opzet en diversiteit van deze tentoonstelling worden volgens de organisatie verschillende doelgroepen aangesproken. “Allereerst de liefhebbers van ikonen en middeleeuwse kunst, vanwege de kwaliteit van de te exposeren objecten. Andere bezoekers zullen het museum bezoeken vanwege de schilderijen van Henk Helmantel, waarvan een aantal al een tijd niet meer of nog nooit eerder te zien is geweest voor publiek”, aldus Liesbeth van Es, curator van het Ikonenmuseum. “Ook is een aantal schilderijen nog niet eerder geëxposeerd of gepubliceerd. Hetzelfde geldt voor een aantal beelden en ikonen. De groeiende belangstelling voor het werk van Henk Helmantel spreidt zich uit over heel Nederland, Vlaanderen en een deel van Duitsland. Door de hoeveelheid van objecten uit de verschillende disciplines is de expositie waardevol genoeg te bezoeken voor diegenen die in eerste instantie maar in één van de disciplines geïnteresseerd zijn.” 

Fred Sollie

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 10 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 22 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57