Afbeelding
Eigen foto

Voorzitter Veiligheidsregio IJsselland Peter Snijders: ‘We stellen de mensheid aardig op de proef’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het aantal coronabesmettingen in de regio IJsselland vlakt af. “Ook in de afgelopen drie dagen”, maakte Rianne van den Berg, directeur Publieke Gezondheid van de regio IJsselland woensdag bekend. “Daar zijn we natuurlijk heel blij mee, maar de zorgen zijn niet voorbij.”

Die zorg is er vooral over de druk op de zorginstellingen. “Alles draait om het hogere aantal ziekenhuisopnames. Zijn er straks nog voldoende bedden? De situatie in IJsselland is nog beheersbaar, maar de druk is hoog als ook het ziekteverzuim onder medewerkers. Die situatie blijft de komende weken spannend.” Ook in deze regio is reguliere zorg afgeschaald, bevestigt ze. “Dat komt mede doordat ook Covid-patiënten uit andere regio’s hier worden opgenomen.”

Testen

Een voordeel van het lagere aantal besmettingen is volgens haar dat er weer meer tijd vrijvalt voor het bron- en contactonderzoek. Van den Berg: “Om na te gaan met wie een besmet persoon contact heeft gehad voeren we soms wel tien tot twaalf uur gesprekken.” De tijd dat de vraag groter was dan het aanbod voor het testen, is volgens haar voorbij. “Inwoners uit onze regio kunnen zich nu binnen 24 uur laten testen en hebben binnen 24 uur uitslag. Inmiddels hebben we mee ruimte dan waarvan gebruik wordt gemaakt. Momenteel testen we zo’n 1.450 mensen per dag.”

Teststraten

Het aanbod aan commerciële teststraten neemt ook toe. “Op zich heel goed, mits aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan”, zegt ze. “De informatie daarvoor staat op onze website. Zo moet het om een valide test gaan, er moet gekwalificeerd personeel staan, er moet medisch toezicht zijn en de positieve tests moeten bij de GGD worden gemeld. Informatie over de soorten testen en hun betrouwbaarheid staat op www.ggdijsselland.nl.”

Keten

Directeur Arjan Mengerink van de Veiligheidsregio IJsselland is tevreden over de handhaving en naleving van de regels. “Dat gaat best goed. We hebben de afgelopen periode veel keten in de regio bezocht. Wat nu nog regelmatig voorkomt zijn kleine feestjes en groepjes jongeren die bij elkaar hangen.”

Vuurwerk

“Met de nieuwe maatregelen doen we een groot beroep op de inwoners van onze elf gemeenten. We stellen de mensheid wel erg op de proef”, zei Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland en burgemeester van Zwolle. “Ik snap dat dat een enorme opgave is. Toch zullen we dit de komende weken moeten volhouden en waarschijnlijk nog wel wat langer.” De burgemeesters uit de regio praten ook al over de jaarwisseling en hoe om te gaan met vuurwerk. Snijders: “Het is voor ons nog te vroeg om daarover een besluit te nemen. Het kabinet spreekt zich over twee weken uit over een mogelijk vuurwerkverbod.”