Afbeelding
Foto Tennekes

Column Geert Meijering : Done deal

· leestijd 1 minuut Algemeen

Wethouder Geert Meijering van Economische Zaken schrijft voor de Brug to Business maandelijks over zaken die interessant kunnen zijn voor ondernemers in de regio.

Deze zomer sloot de Regio Zwolle een deal ter waarde van €45 miljoen met minister Schouten. Kern van deze deal is om de Regio Zwolle ‘duurzaam verantwoord’ te laten doorgroeien. Ook is het een direct resultaat van de keuze van dit kabinet om ook te investeren in de economie buiten de Randstad én een voorbeeld van succesvolle regionale samenwerking. 

Deal Regio Zwolle

De Regio Zwolle is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten, 4 provincies, ondernemers en onderwijsinstellingen. Het beslaat een gebied van Hoogeveen tot Hardenberg en van Urk tot Nunspeet. In totaal wonen er 780.000 mensen. Het Rijk en de Regio Zwolle leggen allebei €22,5 miljoen op tafel om te investeren in 4 belangrijke inhoudelijke peilers:

        •        Duurzame en circulaire groei van het MKB

        •        Een toekomstbestendige arbeidsmarkt

        •        Evenwichtige groei van stad en platteland

        •        Slimme klimaatoplossingen

Onder deze peilers hangen 18 verschillende projecten die samen onze regio duurzaam en verantwoord moeten laten doorgroeien tot de vierde economische regio van Nederland.

De Kamper bijdrage en opbrengst
Kampen levert daar een duidelijke bijdrage aan. Zo onderzoeken wij samen met de provincie Overijssel de wenselijkheid en haalbaarheid van een nieuwe haven in de Melmerpolder, waar net zo veel energie wordt opgewekt als er wordt gebruikt.

Ook heeft de gemeenteraad van Kampen €360.000 beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de Human Capital Agenda. Deze agenda heeft een focus op de beschikbaarheid en wendbaarheid van personeel en een inclusieve arbeidsmarkt. Hiermee kunnen Kamper bedrijven heel concreet hun mensen scholen met cofinanciering vanuit de Human Capital Agenda. Ook zijn er programma’s om mensen zonder werk aan een baan te helpen. 

Tot slot ligt Kampen natuurlijk diep in de IJsseldelta. Omdat wij ook in de toekomst droge voeten willen houden, zijn investeringen in slimme klimaatoplossingen van groot belang.

Toekomst
Ik ben blij dat dit kabinet er bewust voor gekozen heeft mooie plannen uit de verschillende regio’s van Nederland te ondersteunen via regiodeals. Als christendemocraat ben ik daar ook blij mee: wij vinden namelijk dat verantwoordelijkheden zo ‘laag’ moeten worden belegd als kan en zo ‘hoog’ als moet. Waarom zou ‘Den Haag’ immers moeten beslissen over de manier waarop wij onze regio duurzaam verantwoord laten doorgroeien, als we dat prima zelf kunnen? Ik hoop dat het nieuwe kabinet - dat in de loop van 2021 aantreedt - dezelfde houding zal hebben. Als ik de landelijke discussies over woningbouw volg, vrees ik soms dat het nog wel eens een andere kant op zou kunnen gaan. Met succesvolle deals zoals de onze, is er alle reden om aan te nemen dat ook voor het woningbouwvraagstuk de oplossing in de regio te vinden is.

Geert Meijering (CDA)

Wethouder Economische Zaken

g.meijering@kampen.nl 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29