Afbeelding
Unsplash

Taakstraf voor wietkwekerij in Koekoekspolder

Algemeen

ZWOLLE/IJSSELMUIDEN (JPZ) – Een 54-jarige komkommerkweker die zijn noodlijdende bedrijf overeind wilde houden door wiet te kweken, heeft een werkstraf van 150 uur gekregen. Daarnaast hangt hem 2 maanden cel boven het hoofd, bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag.

N. A. had al jaren financiële problemen toen hij in 2017, op een verborgen deel op zijn bedrijf in IJsselmuiden, een wietkwekerij bouwde. Hij ging in zee met twee Brabanders die hij via een kennis leerde kennen. De Brabanders brachten de circa twintig knippers mee die eerste oogst van de plantjes haalden. Zijn investering van tussen de 30.000 en 40.000 euro zou hij met zijn tweede oogst terugverdienen, maar toen viel op 24 juli dat jaar de politie binnen.

Achter een muur van pallets troffen de agenten een verborgen deur. In twee kweekruimtes stonden in totaal 1.500 hennepplanten. Van A. begon in 2014 zijn komkommerkwekerij wat een bijzonder slecht jaar bleek te zijn in deze branche. Hij werkt 70 tot 80 uur in de week en kan financieel amper zijn hoofd boven water houden, zo zei zijn advocaat twee weken terug op de zitting.

Tegen de man was een vergelijkbare straf geëist. De rechtbank week wel af van de anderhalve ton criminele winst die het Openbaar Ministerie van de kweker af wilde pakken. De rechtbank berekende het voordeel op 17.583 euro, wat meer overeenkomt met de 17.000 euro die Van A. ermee verdiend zei te hebben. Dat bedrag moet Van A. aan de Staat betalen.