Afbeelding
Unsplash

Om wil 1,5 ton van wietkweker uit Koekoekspolder

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/IJSSELMUIDEN (JPZ) – Tegen een glastuinbouwer uit IJsselmuiden is maandag 180 uur werkstraf en een maand cel voorwaardelijk geëist. In zijn kassen is in de zomer van 2017 een wietkwekerij met 1.500 planten ontdekt.

“Het gaat niet zo best in de glastuinbouw’’, zei N. van A. over zijn redenen om in 2017 een wietkwekerij te beginnen. Drie jaar ervoor was hij naar de Koekoekspolder verhuisd om een kwekerij te beginnen. De zaken liepen slecht en ‘het duiveltje op zijn schouder won’, zo omschreef zijn advocaat Lotte Versteegh. Via een kennis kwam hij in contact met twee Brabanders met wie hij de kwekerij begon. 

In twee weken tijd bouwde hij op een verborgen plek in het kassencomplex zijn kwekerij op. Hij had een oogst van 1.000 planten, zei Van A. De circa twintig knippers van de planten werden door de Brabanders geregeld, die de wiet vervolgens elders lieten drogen. Met zijn eerste oogst was hij nog maar amper uit de kosten. De tweede oogst zou hem 50.000 euro opleveren. Maar in plaats van het schip met geld, kwam de politie langs. Dit na een anonieme tip. Mogelijk een van de knippers stapte naar een wijkagent in Brabant. Zijn verhaal was zo gedetailleerd, dat de politie in de Koekoekspolder een kijkje kwam nemen. Na enig speurwerk werd achter een muur van pallets een verborgen deur gevonden naar de twee kweekruimtes.

Van A. vreesde een werkstraf niet. Meer vrees heeft hij voor mogelijke represailles uit het criminele circuit en nog meer voor de criminele winst die het Openbaar Ministerie van hem af wil pakken. Volgens de officier leverde de kwekerij de man 151.000 euro op. “Als ik dat moet betalen, kan ik wel inpakken’’, reageerde de kweker. Zijn advocaat beschreef hem als een hardwerkende man die de verkeerde beslissing nam om zijn bedrijf mee op de benen te houden. De strafzaak hing hem bijna 3,5 jaar boven het hoofd. Volgens de raadsvrouw is een anonieme melding onvoldoende om zomaar het bedrijf te betreden en te doorzoeken. Juridisch moet dat tot uitsluiting van het aangetroffen bewijs leiden. En dat maakt dat de rechtbank hem moet vrijspreken. 

Het vonnis volgt op 16 november.