GGD Corona vaccinatie locatie IJsselhallen Zwolle. Fotografie Pedro Sluiter Foto Zwolle.
GGD Corona vaccinatie locatie IJsselhallen Zwolle. Fotografie Pedro Sluiter Foto Zwolle. Pedro Sluiter

RBT maakt zich grote zorgen over naleving corona-maatregelen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Er zijn teveel mensen op de weg, er wordt te weinig thuis gewerkt, mensen met contactberoepen zoeken de grenzen op, er wordt meer afgehaald bij de detailhandel – wat niet is toegestaan – en er moet steeds meer worden opgetreden tegen jongeren. Het Regionaal Beleids Team (RBT) van Veiligheidsregio IJsselland maakt zich grote zorgen over de naleving van de coronamaatregelen.

“Juist die naleving is essentieel, zeker als de Engelse variant van het coronavirus actief wordt”, sprak de bezorgde RBT-vicevoorzitter Ron König van het RBT woensdagmiddag op een persconferentie. Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland, maakte duidelijk hoe besmettelijk de Engelse variant is. “Het virus is bijna tienvoudig in het lichaam aanwezig ten opzichte van het aanvankelijke coronavirus. Als er een doorbraak komt, zal het aantal besmettingen enorm snel gaan. In Engeland en Ierland zien we welke grote gevolgen dat heeft.”

Testen

Zorgen zijn er ook op het gebied van testen, waar de GGD ziet dat het aantal behoorlijk achterblijft bij de verwachting. Van den Berg: “We hebben nu een capaciteit van vijfduizend per dag, maar er komen dagelijks maar zo’n tweeduizend mensen. En hoewel we een daling zien in het aantal besmettingen, zitten we met 340 op de honderdduizend hoger dan het landelijk gemiddelde. Onder jongeren is het aantal besmettingen afgelopen week weer iets gestegen en in ongeveer veertig procent van de verpleeghuizen in onze regio zijn besmettingen geconstateerd. En we zien dat veel daarvan achter de voordeur ontstaan.”

Grenzen

GGD IJsselland is druk met de voorbereidingen voor de vaccinaties van zorgpersoneel die vrijdag beginnen. “In de IJsselhallen zijn we al aan het oefenen. We krijgen driehonderd vaccins per dag. In eerste instantie nemen we vier van de tien lijnen in gebruik. Ook kijken we al naar het openen van meer locaties, maar we blijven heel afhankelijk van welk type vaccin we krijgen geleverd, wanneer en voor welke doelgroep.” De basis blijft volgens haar het beschermen van kwetsbare mensen en het zorgen dat de zorg de druk aan kan. “Als het aantal besmettingen enorm gaan groeien, lopen we heel snel tegen onze grenzen aan.”

Bekeuren

Directeur veiligheidsregio IJsselland Arjan Mengerink merkt goed dat mensen steeds meer moeite krijgen met het naleven van de maatregelen. “We hebben inmiddels ook al tientallen feestjes van jogneren beëindigd en daarvoor bekeuren we nu ook meteen. Als je nu nog willens en wetens feest gaat vieren, vinden we dat terecht. We vinden dat mensen nu wel genoeg zijn gewaarschuwd.”

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 18 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00