Afbeelding
GGD IJsselland

GGD IJsselland: ‘Blijf je laten testen op het coronavirus’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Directeur Rianne van den Berg van GGD IJsselland drukt inwoners van de regio op het hart zich te blijven laten testen op het coronavirus. Dat zei ze woensdagmiddag op een persconferentie in het stadhuis van Zwolle.

De besmettingscijfers in deze regio laten een lichte stijging zien, maakte Van den Berg bekend. “Waar in Nederland het aantal besmettingen ligt op 196 per 100.000 ligt dat in IJsselland op 154. Daarmee kruipen we tegen de cijfers van de noordelijke regio’s aan. We zien veel groepjes besmettingen in het voorgezet onderwijs en verder met name bij grotere families, illegale feestjes en in werksituaties. Welke gemeente het hoogst scoren, verschilt iedere week. Afgelopen week waren de meeste besmettingen in de gemeente Staphorst.”

Testlocaties

De grote sneltestlocatie in de Zwolse IJsselhallen opent vrijdag. Van den Berg: “We hebben nu een ruim aanbod aan testlocaties waarbij de vraag achter blijft bij het aanbod. In de regel kunnen mensen er nu binnen twaalf uur terecht en hebben ze binnen 24 uur uitslag. Mensen die met een besmet persoon in contact zijn geweest kunnen zich sowieso de vijfde dag – ook zonder klachten – laten testen, zodat ze minder lang in quarantaine hoeven.” Nu er binnenkort nóg meer wordt getest zal volgens de directeur het aantal positieve besmettingen ook toenemen.

Uitputting

Het aantal besmettingen in zorgcentra en blijft ook hoog, aldus Van den Berg. “We zien hier en daar ook uitval en uitputting van het zorgpersoneel, waarvan al lang veel wordt gevraagd. Die situatie blijft kwetsbaar.” Als het vaccineren begint zullen ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel ook het eerst aan de beurt zijn, verwacht ze. “Huis- en instellingsartsen staan als eerste aan de lat. Zo ziet het er nu uit, maar dat kan nog veranderen.”

Vuurwerkoverlast

Wat betreft de handhaving heeft directeur Arjan Mengerink van Veiligheidsregio IJsselland een positief woord voor winkeliers. “Zij doen prima hun best, is ons gebleken. Het is vooral de drukte in de straten, bijvoorbeeld bij Black Friday, die ons zorgen baart. Illegale feesten en vuurwerkoverlast is vooral onze zorg. Dat er vroeg met vuurwerk wordt geknald is ieder jaar zo. We hebben het idee dat dat wat eerder is begonnen. We zien er op toe, maar een hele wijk plat surveilleren, lukt niet. Verder willen we er ook geen kat- en muisspel van maken. Onze hoop is dat burgers volwassen genoeg zijn om af te zien van het gebruik van vuurwerk.”

Carbid

Voor het toelaten van carbid trekt iedere gemeente in IJsselland een eigen lijn, zei Ron König, vicevoorzitter van Veiligheidsregio IJsselland en burgemeester van Deventer. “Wat dat betreft is al heel veel geregeld. Overigens moeten carbidschieters zich ook aan de maatregelen houden. Een aantal organisatoren heeft daarom al hun activiteiten afgeblazen.”