Afbeelding

VVH vervolgt koers met nieuwe voorganger, Drs. A. (Anneke) T. van der Velde treedt per 1 augustus in dienst

· leestijd 3 minuten Algemeen

De Vereniging van Vrijzinnige Hervormden te Kampen/ Noordoostpolder (VVH-Kampen/NOP) hoopt met de indiensttreding van haar nieuwe voorganger Anneke van der Velde het nieuw ingeslagen pad van vernieuwing binnen de kerk te kunnen vervolgen. De vereniging mag zich verheugen over steeds meer belangstelling voor haar wekelijkse activiteiten als boekbespreking, meditatie, film, gespreksgroepen en filosofisch café's. Aan Van der Velde de opdracht om ook op zondag te zoeken naar vernieuwende vormen in de dienst waardoor hopelijk ook hier de bezoekersaantallen zullen verhogen.

Levensvragen
In 2009 besloot de vereniging na steeds meer leegloop dat het roer om moest. Van een enigszins sluimerend kerkgenootschap veranderde VVH-Kampen/NOP in een meer en meer open, initiatiefrijke en stralende vereniging waar een ieder die zoekt naar antwoord op zijn/haar levensvragen informatie, steun en inspiratie kan opdoen. Voorganger Anneke van der Velde zal hierop aansluiten door met een frisse kijk met name de bijeenkomsten op zondag in een nieuw en aansprekend kader te plaatsen. Door meer het ?wezen' van vrijzinnigheid te tonen, hoopt Anneke deze groei ook op de zondagen te gaan bewerkstelligen. ?Vrijzinnigheid is actueel, ook in Kampen en de Noordoostpolder. Door secularisatie dreigt er een ?spiritueel tekort' te ontstaan waarbij mensen behoefte hebben aan nieuwe vormen om over levensvragen en de diepte van het bestaan te spreken. Vrijzinnigheid heeft daarin de samenleving meer te bieden dan ooit?, vertelt Van der Velde. ?Gesprekken en vormen die eigentijds, zorgvuldig en doordacht zijn. Die niet uitsluiten, maar verbinding zoeken en willen putten uit de diverse religieuze en intellectuele tradities. Dat heeft de vrijzinnigheid in huis.?
Meer dan kerkgang alleen
Mensen vinden in de traditionele kerk niet meer wat ze zoeken maar zijn toch op zoek naar zingeving in hun bestaan. Vrijzinnigheid sluit hierop aan. ?Bij ons zijn er mensen die in God geloven, maar ook mensen die niet in God geloven of ergens anders in geloven. Als we het over God hebben spreken we vaak over ?de Eeuwige' die het begin en het einde, de aanwezige en afwezige, het alles en het niets is.? Vrijzinnigheid staat voor meer dan kerkgang alleen. De verbinding wordt op heel persoonlijke wijze gezocht. Verbinding met God voor de een, verbinding met mensen voor de ander. Anneke verwijst hiervoor naar een citaat uit het boekje ?Er is meer dan ik zie', van D.A. Werner:
?Ik geloof in God? maar meestal weet ik niet wat ik me bij het woordje God moet voorstellen. Ik geloof in mezelf. Ik geloof, dat ik als mens een taak heb, dat ik als mens geroepen ben om te leven, ondanks alles; dat er een kracht is die je boven jezelf uit heft, die je leven vernieuwt en die je aanzet tot denken en doen. Dat noem ik dan God en zo geloof ik in God, die een stuk is van mezelf en de wereld.'
?Daarbij is het zaak de bescheidenheid en terughoudendheid ten aanzien van geloofswaarheden -rijkdom en verworvenheid van de vrijzinnige traditie- niet te verwarren met bescheidenheid en terughoudendheid over wat we de samenleving te bieden hebben. Want de vrijzinnigheid heeft iets wezenlijks toe te voegen: de notie dat ervaring en beleving van het religieuze en spirituele niet hoeft te scheiden, maar juist kan verbinden. Niet hoeft te beperken, maar juist verruimt en verrijkt,? aldus Van der Velde.

Samenwerking
Al sinds haar oprichting op 14 februari 1907 zet de vereniging zich in om vrijzinnig denkenden in de regio Kampen te ondersteunen bij hun levensovertuiging. Middels zondaagse diensten en pastoraat draagt zij bij aan de vrijzinnige levensovertuiging. Door voorlichting, vorming en activiteiten wordt de vrije en open levenshouding onder de aandacht gebracht van belangstellenden. In 2004 breidt de vereniging haar werkgebied uit met de Noordoostpolder en vindt aansluiting plaats met leden in de polder die hun vrijzinnige basis moesten missen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd die de kennis en beleving van het vrijzinnig humanisme versterkt en uitdraagt. Daarbij horen tegenwoordig ook meditatie, filosofie, kunst en cultuur als nieuwe vormen die de mensen kunnen raken. Dit veelal in samenwerking met de Doopsgezinden en Lutheranen in Kampen. Ook voor het komende jaar wordt deze samenwerking gecontinueerd en zijn er al diverse gesprekken tussen beide besturen geweest. Zeker in verband met de nieuwe voorganger bij de VVH-Kampen/NOP en de uitdaging om de zondagbijeenkomsten beter bezocht te krijgen is een gezamenlijke afstemming geboden.

Over Anneke van der Velde
Anneke van der Velde is afgestudeerd aan de RUG in Geschiedenis en Theologie en heeft de master Geestelijke Verzorging gehaald. Een groot aantal jaren is Anneke manager geweest van een opleidings-adviesorganisatie en heeft daarnaast als uitvoerend trainer en coach de nodige ervaring opgedaan. Vanaf 2010 is haar werk meer verlegd naar geestelijke begeleiding waarbij ze in zorginstellingen als geestelijk verzorger ondersteuning bood aan zieke mensen. Ze is voorgegaan in oecumenische vieringen en heeft gespreksgroepen moreel beraden en begeleid. Vanaf 2012 tot op heden is zij gemeenteadviseur van de PKN te Zwolle en Kampen. Zij adviseert en begeleidt hierbij kerkbesturen met het te voeren beleid.
De intrededienst van Anneke van der Velde zal op zondag 13 september om 14:30 uur worden gehouden, in de Levensbron aan de Vloeddijk 62 te Kampen.