Afbeelding

Terugkeer kadekraan nog ver weg

· leestijd 2 minuten Algemeen

door Michiel Satink

KAMPEN ? De terugkeer van de gietijzeren kraan aan de IJsselkade is nog ver weg. Het lukt het bestuur van de stichting Herbouw Kadekraan Campen niet om Rijkswaterstaat zo ver te krijgen een deel van de kade in bruikleen te geven. ?We zijn er al een jaar mee bezig. Om moedeloos van te worden.?

Ter hoogte van de Marktgang stond tot 1969 een negen meter hoge gietijzeren kadekraan. Omdat het bouwwerk in onbruik was geraakt, werd het dat jaar gesloopt. Zonder sloopvergunning overigens, iets dat de gemeente mogelijk niet eens had gekregen omdat het wellicht toen al een industrieel monument was. De stichting Herbouw Kadekraan Campen vatte enkele jaren terug het idee op de kraan te herbouwen en voor de komende Hanzedagen in 2017 in functie te hebben. Bestuurslid Jan Elhorst is er nog altijd van overtuigd dat dit gaat lukken. ?We hebben langjarige offertes gekregen van bedrijven die de kraan wel willen bouwen. En de vergunningen zijn ook binnen.?

Dat laatste blijkt nog niet het geval. De bouwvergunning is er maar er is ook toestemming nodig van Rijkswaterstaat. En dat blijkt een lastige kwestie, zegt een hoorbaar geïrriteerde Bert Weever. Hij houdt zich namens de stichting bezig met de gesprekken met Rijkswaterstaat. ?We zijn er al een jaar mee bezig, hebben zeker veertig keer contact gehad. De mensen die je dan spreekt willen meewerken, maar het gebeurt niet.? Wat nodig is, is een opstalcontact, zegt Weever. De kraan komt voor een kwart op 'grondgebied' van Rijkswaterstaat te staan. De kraan verplaatsen is niet mogelijk. ?Dan komt 'ie dus te ver van het water af te staan.? De gemeente gaf al wel toestemming voor de overige driekwart van de benodigde grond. ?We dachten dat dit laatste kwart een peulenschil moest zijn. Maar ik ben er nu heel negatief over.? Weever heeft lichte twijfel of de Hanzedagen wel gehaald gaan worden. ?Dat komt snel dichterbij.?

Pas als het contract getekend is, kan ook de fondsenwerving van start. De kraan kost 1,5 ton. ?Ik kan nu wel naar bedrijven toe om een bijdrage te vragen, maar een ondernemer vraagt dan of alle vergunningen rond zijn. En dat is dus niet het geval.? Wel is een probleem rond arbowetgeving verholpen. Omdat de kraan volgens oude methodes wordt gemaakt, is de bediening ervan niet conform de wetgeving rond arbeidsomstandigheden. Onder het mom van een demonstratie mag de kraan wel gebruikt worden. Ook als iemand zijn bootje aan de kade getakeld wil. ?Ook dat gaat dan onder het mom van een demonstratie?, aldus Elhorst.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat ontkent dat er problemen zijn tussen haar organisatie en de stichting. In februari 2014 is de publiekrechtelijke vergunning afgegeven voor de herbouw van de kraan. Wel moet er nog een opstalvergunning volgen, maar daarover gaat Rijkswaterstaat niet. Dat is onderdeel van het rijksvastgoedbedrijf, stelt een woordvoerder. Dat valt weer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerder van dit ministerie duikt op verzoek van De Brug dieper de zaak in. Volgens het ministerie is de grond geheel in eigendom van de gemeente. ?Die moet dus de vergunning afgeven.? Waar het kennelijk misloopt, is juist het deel buiten de kade, het water. ?Het gebruik van dit water is verhuurd aan de gemeente. Die kan het vervolgens in onderhuur geven aan de stichting, maar moet daar formeel een verzoek toe doen. Het rijksvastgoedbedrijf handelt dat doorgaans snel af.? Het is dus wachten op de gemeente om een dergelijk verzoek in te dienen, aldus het ministerie.

 

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden