‘De Graafschap’ is vanaf zo eind 1300, lange tijd de enige weg Kampen in. Dan heet de, op een rivierduin gebouwde straat, ‘Bovenpoort’ of ‘Veenestraat’.
‘De Graafschap’ is vanaf zo eind 1300, lange tijd de enige weg Kampen in. Dan heet de, op een rivierduin gebouwde straat, ‘Bovenpoort’ of ‘Veenestraat’. Kampenaren van.

De Kampenaren van… De Graafschap

· leestijd 2 minuten Algemeen

Stadsgidsen Gerrit Eijlander en Harry van Dijk vertellen bezoekers van Kampen de bonte verhalen van onze stad. Veel Kampenaren kennen echter deze geschiedenissen nog zelf, dus tijd om ze op te halen.  In deze rubriek laten wij u de geschiedenis vertellen en vragen daarvoor ook uw medewerking. Wilt u uw verhaal kwijt over bv. de sigarenindustrie, de visserij, de oorlog of andere zaken? Mail dan naar dekampenarenvan@gmail.com of bel 06-12128847. Voor meer foto’s en verhalen kunt u ons vinden op Facebook ‘de Kampenaren van…’

Het mysterie van ‘De Graaf van Athlone’
‘De Graafschap’ is vanaf zo eind 1300, lange tijd de enige weg Kampen in. Dan heet de, op een rivierduin gebouwde straat, ‘Bovenpoort’ of ‘Veenestraat’. Het is er een bijzonder drukke bedoening. Handelaren moeten de stad in, paardenkoetsen en beurtdiensten vertrekken er richting Veluwe, marskramers persen zich met hun goederen door de poorten naar binnen of buiten en dan moet ook nog al het vee er in, of er weer uit. Vandaar dat het de breedste straat van de stad is.



Graafschap ca. 1974 - Aangeleverd.

De blijvers overnachten binnen de veilige muren of hier in één van de vele herbergen. Zo kun je bijvoorbeeld rusten bij van Triest in ‘Het Rode Hert’, nu no. 35. Of op 51 bij Jacob Lijs (met de muurtekst ‘wie vermoeid is van de reis, legge aan bij Jacob Lijs’) en ‘het Koppel Peerden’ (later het adres van Taxi Lutjeboer).

De meest mysterieuze onder de uitspanningen is echter ‘De Graaf van Athlone’. Dit blijkt een Britse adeltitel en Athlone een Iers stadje? Het is eigenlijk een eretitel, door koning Willem III verleend aan zijn Admiraals… Het valt niet te bewijzen, maar had de herbergier een band met de Oranjes, had Willem hier overnacht, en was hierom de straatnaam veranderd in het deftiger ‘Graafschap’? Wie het weet mag het zeggen!

Van de verdwenen smid en bakker, directeur en dichter, boer en bassist

In het nu zijn we te gast bij de ‘Graafschappers’ Bé en Hennie van Kleef en buurman Sjoerd van Dijk. Hier buitelen de smeuïge en vaak vermakelijke geschiedenissen van de buurt en haar bewoners over elkaar. Oud-badmeester Bé (Graafschap sinds 1975) en Sjoerd, oud-verkoper bij Smit Opel (Graafschap sinds 1940) kennen vrijwel elk plekje en huis, historie van bewoners en bedrijven. En wat niet helemaal klopt of moet aangevuld, levert het terecht corrigerend commentaar op van Hennie. 

Voorbij komt de schatkamer aan verhalen over winkels, villa’s, sigaren- en melkfabrieken en stadsboeren van de jaren 50, 60 en 70. Zo was er de manufacturenwinkel van Jan de Graaf, Witteveens groentewinkel, de (net afgebroken) villa van bakkers vrouw Hallie, het huis van mevrouw Deinum (moeder van de beroemde Cuby and the Blizzards-bassist Herman), de Texaco-benzinepomp aan de Bovenhavenstraat, de zuivelfabriek ‘De IJssel’ achter no. 19 waar de Kamper melkindustrie is begonnen. En ook slager Bastiaan, kleermaker Koekoek, Hensbergen tabak, de van Nelle en Delta Lloyd sigarenfabrieken, smederij Rietberg, op de nrs. 20-22 Stutvoet en van Doorn’s Autobusonderneming, het huis op no. 1 van Nederlands beroemde dichter Ida Gerhard en op 21 de directiewoning van van Heel.



Graafschap-feest 1993. Na de renovatie van het wegdek vierden buurtbewoners feest in ouderwetse kledij. - Kampenaren van.

Verder broer en zus Sleurink, wonend op no. 9, Bos met de peter-eulihand’l , Hotmars Kruidenier in het Dolfijnenhuis op no. 28 (ooit de woning van burgemeester Ebbinge), Spaan fietsenhandel, Bakker Braaksma, de stadsboerderijen in de Sleurink- en Wagenmakersteeg van Voorman en uiteraard Sleurink, het schildersbedrijf op 13, de vrekkige, maar uiterst vriendelijke melkboer Voerman, boerendochter Zwaantje en haar broer ‘de Maalpette’. 

Woonwijk Graafschap
Na al die turbulente eeuwen van handel en vervoer is de Graafschap nu grotendeels verworden tot een fraaie en rustige woonwijk. Samen met de stegen, Venestraat, Molenstraat en Panjansplein.
Veel is in de loop van de tijd door de bewoners zelf gerestaureerd of in oude staat teruggebracht. Grote opknapbeurt was in 1993 o.a. de verwijdering van de oude basaltkeien en herbestrating. Met het daaropvolgende straatfeest bleek de saamhorigheid nog volop aanwezig te zijn en is de Graafschap dankzij haar bewoners tot op de dag van vandaag nog steeds een erg levendige en gezellige buurt!