Afbeelding
Aangeleverd.

De Kampenaren van: Kamper Emigranten

· leestijd 2 minuten Algemeen

Stadsgidsen Gerrit Eijlander en Harry van Dijk vertellen bezoekers van Kampen de bonte verhalen van onze stad. Veel Kampenaren kennen echter deze geschiedenissen nog zelf, dus tijd om ze op te halen. In deze rubriek laten zij de geschiedenis spreken en vragen daarom uw medewerking. Wilt u uw verhaal kwijt over bv. de sigarenindustrie, de visserij, de oorlog of andere zaken? Mail uw idee dan naar dekampenarenvan@gmail.com, bel 06-12128847 of bezoek ons op Facebook ‘de Kampenaren van…’

Kampen – Rotterdam – New York
Ooit wel eens op de Rotterdamse kade gestaan, bijvoorbeeld op de kop van Zuid, bij Hotel New York? Daar waar eens de ‘oceanliners’ van de Holland America Lijn [HAL] vertrokken? De volgende keer als u daar bent denk dan eens aan de Kampenaren die daar van begin 1900 tot ongeveer 1960 vertrokken met de SS Nieuw Amsterdam, Rijndam, Potsdam of Noordam. Eerst met het boemeltje naar Zwolle en dan met een paar koffers door naar de wereldhaven. Om daar in te schepen en na een zeereis van ongeveer 10 dagen voor de gezondheidskeuring in de rij te staan op Ellis Island, het quarantaine eiland in de monding van de machtige Hudson, met uitzicht op de eerste skyscrapers van New York.

Mannie en het plan van Hendrik Jan
Om zo’n reis eens op te tekenen zijn we in IJsselmuiden uitgenodigd aan de koffietafel van Mannie Vaandering om zijn opa’s verhalen over diens oudere broers Hendrik Jan en Jan weer eens leven in te blazen. Want omdat er in Nederland nog nauwelijks werk te vinden was, hadden zij het plan gevat om naar ‘het beloofde land’, de United States of America, te vertrekken.
Ze gaan ook daadwerkelijk en monsteren in 1920 aan op de SS New York. Hendrik Jan [25] is dan net in het huwelijk getreden met Johanna van Ommen [23] die een paar maanden later volgt met zwager Barend Jan op de SS Nieuw Amsterdam. Waarschijnlijk moesten ze apart reizen omdat ze te kort getrouwd waren, maar het kon ook zijn geweest dat de passagierslijst op de NY gewoon vol was.

The Great Depression
Als ze allemaal herenigd zijn blijkt de belofte erg tegen te vallen: ook hier is geen werk en geen opvang voor emigranten als in Canada en Australië. Zo zijn ze volledig op zichzelf aangewezen en genoodzaakt hiervoor het hele land door te trekken. 15 Jaar reizen ze zo met Ieren en Engelsen in treinwagons en liftend met vrachtwagens door de hele U.S.A.. Van de Mexicaanse grens tot Canada en terug. In de jaren 30 nog verder opgejaagd door de grote Amerikaanse recessie.

Forest Grove, Oregon
Tot ze uiteindelijk in 1935 een stuk land en een berg kunnen kopen. Daar start Hendrik Jan [nu Henry genaamd] in het gehucht Forest Grove, Oregon een eigen bedrijf dat afgegraven split voor de bestrooiing van wegen levert. Ook groeien er de tot 60 meter hoge, kostbare ‘Oregon Pines’’, dennen die een prachtige grenenhout leveren. Bomen die per stuk genoeg geld opleveren voor weer een trip naar het oude land. Want terugkomen doet Henry tot 1976 [zie foto] heel regelmatig.
Hier hebben ze het eindelijk financieel goed.

How about John?
En, o ja, schiet Mannie nog te binnen: ‘Broer Jan [John] begint een cattlefarm in North Dakota met meer dan 4000 stuks slachtvee, trouwt een Indiaanse [want die betalen geen belasting…] en leidt verder een rustig leventje, want de bolle doet dan al het werk’ en ‘met Hendriks kinderen waren nog wel warme contacten, maar nu zijn deze met de achterkleinkinderen verloren gegaan’.

Hendrik Jan [1895 – 1980] en Johanna [1897 – 1970] laten 30 kleinkinderen na en rusten nu uit op Mountain View Memorial Gardens.

Afbeelding
Afbeelding