Johannes Berk.
Johannes Berk. Aangeleverd.

De Kampenaren van... pannenfabriek Berk / deel II

· leestijd 2 minuten Algemeen

Stadsgidsen Gerrit Eijlander en Harry van Dijk vertellen bezoekers van Kampen de bonte verhalen van onze stad. Veel Kampenaren kennen echter deze geschiedenissen nog zelf, dus tijd om ze op te halen. In deze rubriek laten zij de geschiedenis spreken en vragen daarom uw medewerking. Wilt u uw verhaal kwijt over bv. de sigarenindustrie, de visserij, de oorlog of andere zaken? Mail uw idee dan naar dekampenarenvan@gmail.com, bel 06-12128847 of bezoek ons op Facebook ‘de Kampenaren van…’

Als Willem in de zomer van 1976 bij Berk in dienst treed is het bedrijf net aangekocht door handelshuis Hagemeyer. De werknemers [de zogenaamde ‘Berkianen’] werken er ondanks de branchevreemde overname, nog steeds graag en met de voor BK zo bekende grote onderlinge verantwoordelijkheid, betrokken- en saamhorigheid. Berkiaanse eigenschappen die door de jaren heen voor een uitstekende relatie met de empathische familie Berk staan. Zo kunnen Willem en zijn collega’s bijvoorbeeld gebruik maken van één van de eerste door BK geïnitieerde Nederlandse ziekenfondsen, of een voor hen gebouwde woning kopen in de Hendrik Berkstraat of Gillesstraat. Of zich uitspreken in de personeelsraad, of voetballen of naar de zangvereniging als lid van ‘Personeel Vereniging Berk Kampen’. Daar bovenop kun je ook nog de huishoudkosten drukken door een BK-volkstuintje te huren bij de Noorderkerk.
[De tuintjes zijn nu bebouwd met huizen en een extra straat: de Balkstraat, genoemd naar een vroegere haven waar boomstammen gewaterd werden voor de zaagmolen van Swart]

De drumband van Berk.

Berk van de 70 naar de 80’er jaren: investeringen in een veranderende wereld
Een aantal bedrijfsonderdelen beginnen Berk dan op te breken. Zo worden bijvoorbeeld tegen veel te hoge kosten vanuit het BK-magazijn in Dieren de verzendingen naar Duitsland, Japan, Groot-Brittannië en de rest van de wereld verzorgd. Daarom wordt er in 1976 een grote magazijnloods aan de Noordweg bijgebouwd. Maar in de jaren 80, zo vertelt Willem, begint de moeilijke periode. Door de geringere afzet stagneert de productie. Oorzaken hiervan zijn o.a. onvoldoende inspelen op ontwikkelingen als elektrisch koken en weerstand bieden aan een steeds groter wordende, internationale concurrentie. Ook de prijswinnende, nieuwe series als BK Focus, KB Q-Linair, BK Q-linair Master en de samenwerking met Atag, Inventum en Indesit voor de ontwikkeling van de keramische kookplaat, brengen BK niet meer in de groene cijfers. Gevolg is dat het personeel halve dagen komt te werken en halve dagen WW ontvangt.



Berk Kampen blijkt eindig: de roerige jaren ‘90
Wanneer er sprake van is dat de fabriek naar Lelystad zal worden overgeplaatst, grijpt de gemeente met steun in en vestigt BK zich aan de Ertsstraat. De verouderde machines stoppen en de hele productie gaat over naar de nieuwe. Daar wordt nog een aantal jaren pannen geproduceerd. Maar dan gaat BK toch dicht. In 2000 onder groot protest van de dan nog ruim 100 werknemers.
Willem en vele van zijn collega-Berkianen kunnen tot de dag van vandaag nog steeds niet begrijpen ‘dat zo’n mooi bedrijf dat zulke topproducten maakte moest sluiten’. Willem werkt nog in ‘zijn’ magazijn tot de sluiting in 2003. Dan is het ook voor hem afgelopen.

BK ook vandaag nog een topmerk
Al het mooie werk is niet verloren. BK pannen worden nog volop geproduceerd en het merk draait mee in de top van de markt. Hoe en waar zou voor de Berkianen misschien nog leuk zijn te weten, maar de Cookware Company [huidige vertegenwoordiger van BK] heeft niet meer op ons verzoek tot contact of antwoord gereageerd…. Wel refereert Cookware op haar website aan het Kamper verleden, dus ff checken kan op https://www.bk.nl/inspiratie/over-bk/kook-innovatie.

De opening van het nieuwe magazijn van Berk.