Afbeelding

Gemeente met Bruine Vloot om tafel

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)

KAMPEN ? Nader overleg tussen het gemeentebestuur van Kampen en schippers moet een dreigend vertrek van de bruine vloot voorkomen. De gemeente heeft toegezegd om tafel te gaan nadat schippers begin april hun beklag deden over te hoge kadegelden.

Met name in de winter dreigt de situatie voor veel varende ondernemers onbetaalbaar te worden. Ze meren hun zeilschepen dan af aan de IJsselkade en plegen gedurende die maanden onderhoud. Al die tijd wordt er niets verdiend. Veel van de schippers kiezen van oudsher voor Kampen, de stad die ze ook als vertrekpunt aanhouden voor hun tochten over veelal het IJsselmeer in de lente en zomer. Maar gemeenten elders blijken zelfs ligplaatsen in de winter aan te bieden voor niets. ?Ik betaal in 5 wintermaanden in Kampen al gauw tussen de 1.000 en 1.500 euro?, zegt schipper Wilfred Spaargaren. De aanvragen voor vaartochten in de zomer lopen terug. De ondernemers moeten dus sterk op hun kosten letten, zegt Spaargaren.

De gemeente Kampen heeft inmiddels contact opgenomen met de schippers. Midden mei gaan ze om tafel. Insteek voor de schippers blijft een verlaging van de liggelden met 100 euro per maand. ?Er is inderdaad een gesprek gepland?, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. ?Dan ligt het huidige besluit van de gemeente Kampen op tafel. Wethouder Ekker hoort graag van de schippers waar de wintertarieven lager liggen. Is dat zo, dan is hij bereid te kijken of hij kan afwijken van gemeentelijk beleid.? Het voorstel van de wethouder zou in dat geval ook nog langs de gemeenteraad moeten. De gemeente heeft zelf navraag gedaan wat liggelden in de winter in omliggende gemeenten zijn. ?Wij kwamen tot een andere conclusie dan de schippers nu.?

Het voorstel dat op tafel ligt gaat echter niet over kadegelden, maar over de financiering van lampjes om de schepen in de winter mooi aan te lichten. Spaargaren: ?Ons standpunt blijft: we voelen ons afgewimpeld met een paar lampjes.? Volgens de schippers zaten ze eind vorig jaar met wethouder Ekker om tafel om de te hoge kadegelden te bespreken. Om het voor de gemeente aantrekkelijk te maken, stelden de schippers zich bereid hun schepen met lampjes uit te rusten. Dit ter verfraaiing van het aanzicht aan de IJsselkade. In het voorstel van de gemeente worden slechts de kadegelden van Kampen vergeleken met twee nabije gemeenten. Verder ging de gemeente wel uitvoerig in op de kosten voor lampjes.

Waarom kiezen de schippers dan niet gewoon voor een andere gemeente? ?Op zich is het in Kampen wel mooi voor elkaar?, zegt Spaargaren. ?De stad heeft veel zzp'ers die zich aanbieden voor het plegen van onderhoud aan de schepen. Dan is het ook makkelijk om hier je onderhoud te doen. Bovendien: ik ben een geboren en getogen Kampenaar. Wat heb ik in Elburg of Zwartsluis te zoeken?? De schipper sprak recent collega's die veel op de Oostzee varen. Die krijgen in de winter juist aanbiedingen om in Duitse steden evenementen bij te wonen. ?Wellicht blijven ze daar.?

De schippers voelen zich gepasseerd. De gemeente zegt de meerwaarde van de bruine vloot te erkennen, maar zet er maar weinig tegenover, vinden de schippers.

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00