Fietsers ontmoeten elkaar bij de geopende sluis
Fietsers ontmoeten elkaar bij de geopende sluis (foto: Maarten van Gemert)

„Prachtige fietsroute over Reevesluis maar bereikbaarheid Drontermeerdijk onduidelijk”

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
DRONTEN – De fietspassage over de Reevesluis kan iedereen bekoren. De uitbater van het nabij gelegen restaurant vraagt wel aandacht voor de veiligheid van fietsers op de omliggende wegen door de werkzaamheden aldaar. Bovendien waren de omleidingsborden voor automobilisten misleidend want de Drontermeerdijk is gewoon open en niet afgesloten. Zijn restaurant is goed bereikbaar.

Aan beide zijden van het Reevediep is een nieuw sluizencomplex gebouwd. De Scheeresluis aan de kant van de IJssel en de Reevesluis in het Drontermeer. Daar hield het nieuwe fietspad langs het Reevediep op tot enkele weken geleden. Een fietspassage heeft die lacune opgelost. Bij de feestelijke opening konden de eerste passanten iets verderop appeltaart krijgen bij restaurant At See, naast het Abbertstrand. Deze uitspanning ligt tussen het randmeer en de Drontermeerdijk die flink opgehoogd is. De werkzaamheden rondom de te slopen Roggebotsluis zijn nog volop gaande. De misleidende bewegwijzering dupeerden de restauranthouder.

Reevesluis
In september wordt het Reevesluiscomplex officieel geopend. De fietsverbinding over de sluis is echter al maanden gereed. Vrijdagochtend 2 juli werd de te voet te passeren oversteek geopend. Er stonden al een aantal passanten te wachten die dit bijzondere moment niet wilden missen. Twee weken later blijkt bij een bezoek ter plaatse de fietsroute en -passage populair en al goed bekend te zijn.
Een dankzij de vroegere VUT vroeg gepensioneerde fietser uit Swifterbant vertelt elke morgen een ronde te maken. Bij het wachten voor de geopende sluis komt hij spontaan in gesprek met een fietsrecreant uit Hattem waar de vutter ook vandaan komt. Schuin onder hen passeren zo’n tien kleine scheepjes. Bij het sluiten van de sluis blijkt een groot schip nog precies in de sluis te passen.


De fietspassage sluit nadat alle boten in de sluis liggen (foto: Maarten van Gemert)

At Sea
Aanvankelijk was Raymon Duffels blij met de tijdelijke weg onderlangs de Drontermeerdijk, die begin vorig jaar werd geopend. Kort daarvoor was het waterschap begonnen met het twee keer zo hoog maken van de dijk als onderdeel van het versterken van alle dijken die Flevoland droog moeten houden. Er wordt nu nog een nieuwe verhoogde brug aangelegd ter vervanging van het sluizencomplex bij Roggebot. Daarom moet men iets verder rijden om linksaf te slaan naar de Drontermeerdijk.
Volgens Duffels wordt in tegenstelling tot vooraf gemaakte afspraken zijn restaurant niet genoemd op de omleidingsborden. Bovendien is er geen sprake van een afsluiting van de Drontermeerdijk, zoals de oranje borden tot vorige week aangaven op de Flevoweg vanuit de richting Kampen.
Bij navraag erkent provincie Flevoland dat er inderdaad slechts sprake is van een ”verlegging”. Een woordvoerder beloofde de borden ”te verwijderen of af te plakken” en inmiddels heeft de wegbeheerder de borden gewijzigd. Deze moeten het verkeer niet misleiden en het bos insturen. Hoewel de verlegde route naar de Drontermeerdijk aanvankelijk wel in het (Abbert)bos lijkt te stranden.


Restaurant At Sea van Raymon Duffels vanaf het Drontermeer gezien (foto: Maarten van Gemert)

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29