Afbeelding
Ray Haze

Gerrit Boom 40 jaar molenaar bij molen De Valk in Zalk

Algemeen

ZALK - Gerrit Boom (83) is zaterdag 9 oktober 40 jaar molenaar van molen ‘De Valk’ in Zalk. Een uitzonderlijk lange staat van dienst die die dag op feestelijke wijze wordt gevierd. Burgemeester Sander de Rouwe zal de jubilerende molenaar als verrassing toespreken en de Zalker speld uitreiken. Voor bezoekers is er koffie, thee, ranja en zijn er pannenkoeken gemaakt van meel van de molen. 

In 1979 werd er een oproep gedaan bij een vergadering van Dorpsbelangen Zalk. Gerrit Boom zag al jaren de molen stil staan. “Dat is toch wel jammer”, dacht hij. Na een opleiding van twee jaar op de Kamper molen ‘d’ Olde Zwarver’, heeft hij het landelijk examen gedaan in Denekamp. In 1981 begon Boom als gediplomeerd molenaar bij de uit 1860 stammende korenmolen ‘De Valk.’

De korenmolen is samen met de kerktoren van de Sint-Nicolaaskerk beeldbepalend voor het aanzicht van Zalk. Elke zaterdag draaien de wieken van de molen. Bij bijzondere dorpse of landelijke activiteiten, zoals de Open Monumentendag, is de molen ook in bedrijf. Bij feestelijke activiteiten hangen bovendien slingers in de wieken. Boom doet niets liever dan bezoekers ontvangen en rondleidingen geven. Ook verricht hij waar nodig samen met collega-molenaar Gerben van Gelder het klein onderhoud. De onlangs gerenoveerde molen wordt geheel in bedrijf gehouden door vrijwillige molenaars.