Afbeelding
Aangeleverd.

Hondenhoek: Puberende Honden

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zo rond de leeftijd van een half jaar, oplopend tot negen en soms tot twaalf maanden, valt het op dat veel honden te koop worden aangeboden. Ligt dit aan de eigenaren die opeens merken dat hun lieftallige pup al het tot nu toe geleerde aan zijn voetzolen lapt, en twijfelen zij aan zichzelf of ze wel een goede opvoeder zijn? Of ligt het aan de hond? In zekere zin is dit laatste het geval, want in het opgroeiende hondenlichaam verandert er nogal wat. De kunst van de hondenbegeleider is om aan die verandering sturing te geven en dat kan alleen maar met wat humor en veel geduld. Een pup moet namelijk echt  ’hond’  worden en dat verloopt niet zomaar.

Als ‘hier komen’ de gewoonste zaak van de wereld was, verandert het plotseling. Ineens zijn er voor het dier belangrijker zaken. Onder invloed van de eveneens groeiende hersenen wordt er meer hormoon geproduceerd en stelt het lichaam zich in op andere taken dan alleen zich maar veilig voelen bij de baas. Ons beest moet nu grenzen opzoeken en doet dat ook met volledige overgave. Soortgenoten zijn veel interessanter dan die bevelen gevende mens. Zelfstandigheid heeft nu prioriteit. Grappig toch die verandering van hulpeloosheid naar zelfstandig individu?

Maar...er is een geruststellende gedachte, namelijk het gaat over al kan het voor sommige exemplaren wel een jaar of drie duren. In die  tussentijd wil het ook niet zeggen dat de hond  altijd maar ongehoorzaam is. Gaandeweg vindt hij namelijk zijn balans en merkt dat zich schikken naar wensen van de baas veel voordelen oplevert. En dan wordt hij weer dat aanhankelijke wezen dat samen gaat werken en komt hij tot de slotsom  dat samenwerking met de baas ook voldoet aan de leefregels van een in de groep functionerend lid.

Toegegeven: het is niet een onverdeeld genoegen als jouw puberende hond dwars door alle geboden heen rent om bij iets (een struikje met voor hem fijne geur) of iemand anders (hond of mens)  te komen en daarna - als het een soortgenoot betreft - soms wordt afgesnauwd en zijn biezen moet pakken. Bedenk dat strubbelingen erbij horen - hij doet het niet om je te treiteren -  en dat na afloop het eigenlijk altijd weer is meegevallen. Dus het heeft geen zin om je geduld te verliezen. Neem de delinquent na een minder  goede ervaring weer gewoon op in je gelederen en je zult merken dat door die tolerantie de waardering vanuit de viervoeter weer gaat stijgen. En minstens zo belangrijk is dat de baas uitsteeg boven zijn eigen kunnen.

Bert Nieuwenhuis.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 11 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen gisteren
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57