Woensdag 19 januari protesteert de cultuursector tegen hun aanhoudende sluiting en worden theaters een kapperszaak.
Woensdag 19 januari protesteert de cultuursector tegen hun aanhoudende sluiting en worden theaters een kapperszaak. bron: kapsalontheater.nl

Geen Kamper Kapsalon Theater als protest vanuit de cultuursector

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – In navolging van de horeca heeft de cultuursector woensdag uitgeroepen tot actiedag. Theaters in het hele land transformeren die dag tot kapsalon. Kappers mogen hun werk weer hervatten en wie wil er niet vermaakt worden tijdens het knippen? Veel cabaretiers verlenen hun medewerking. De Stadsgehoorzaal in Kampen doet niet mee aan de actie.

Op initiatief van acteur Diederik Ebbinge, waarbij cabaretière Sanne Wallis de Vries zich meteen aansloot, komt de cultuursector woensdag in actie. Bijna veertig theaters en massage- en schoonheidssalon in den lande worden dan een kapperszaak. Terwijl de klanten verzorgd worden, zullen grote en kleine namen uit de theaterwereld hen vermaken. Wallis de Vries wijst erop dat ook de cultuursector heeft laten zien coronaverantwoord te kunnen opereren. In de Volkskrant stelt ze dat het in de loop van de afgelopen twee jaar steeds minder ging om het voorkomen van de virusverspreiding. „Het werd politiek”, zegt ze, met de cultuur als ondergeschoven kindje. In onder andere Emmeloord en Apeldoorn verrijst woensdag daarom een Kapsalon Theater.

Jelle Wouda, directeur van de Kamper Stadsgehoorzaal, laat weten niet mee te doen. Hij stelt dat de acties van woensdag niet toegestaan zijn. De Stadsgehoorzaal volgt volgens hem “de lijn van de democratisch gekozen overheid”. Hij stelt dat hij via diverse belangengroepen bij de minister aan tafel zit en zo als gezamenlijke theaters duidelijk zijn geluid kan laten horen. „Deze wijze van diplomatie heeft onze voorkeur. Wij broeden zelf nog wel op andere manieren om de nood in de culturele sector extra onder de aandacht te brengen. Want dat deze nood hoog is, moge duidelijk zijn.” De Stadsgehoorzaal focust zich volledig op de periode na de volgende coronapersconferentie en steekt daar al haar energie in. „Wij gaan er vanuit dat bij deze coronapersconferentie de horeca en cultuur weer open mogen, als de bezettingen op de IC’s niet onrustbarend toenemen.”