Blijdschap op het terras van café Eigenwijs aan de Plantage
Blijdschap op het terras van café Eigenwijs aan de Plantage (foto: Maarten van Gemert)

Protestdag horeca doet coronapandemie even vergeten

· leestijd 1 minuut Horeca Kampen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Even gonsde het als vanouds in de Oudestraat en op de Plantage. Afgelopen zaterdag gingen alle winkels weer open gevolgd door veel terrassen. Dat laatste is nog niet toegestaan. Uit protest openden in het hele land toch veel kroegen hun deuren en zo ook in Kampen. Burgemeester De Rouwe sloot zich aan bij collega’s in het land die beloofden niet te handhaven.

Versoepelingen
Zoals de retailsector vrijdagavond werd verblijd met versoepelingen, zo ging die vlieger niet op voor de horeca. Het kabinet maakte op de coronapersconferentie duidelijk dat de horeca en cultuursector nog steeds potdicht moeten blijven. Het stijgend aantal besmettingen in de heersende pandemie is desondanks de voorbije weken niet gedaald, aldus vertegenwoordigers van de horeca. Bovendien hebben ze laten zien coronaverantwoord te kunnen opereren.
Daarom werd afgelopen zaterdag een actiedag uitgeroepen en terrassen toch geopend. Uit begrip voor het menselijke, financiële en zakelijke leed, dat de aanhoudende lockdown veroorzaakte, kondigden vanaf woensdag al steeds meer burgemeesters aan van hun gezag gebruik te maken en zaterdag niet te handhaven.

Domino-effect
Als eerste melde een burgemeester in het oosten des lands de opening van de horeca als een grondwettelijke geoorloofde actie te zien, binnen een paar uur gevolgd door een collega uit het zuiden. Als een domino-effect waaierde deze opstelling zich uit over het land en door meerdere overheidslagen. Doch in regio IJsselland bleef het stil. Donderdagmiddag gaven op een ingelaste vergadering van het Regionaal BeleidsTeam alle IIssellandse burgemeesters aan te zien dat ”de nood in de samenleving hoog is”.
Het RBT maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio IJsselland en voorzitter is de Zwolse burgemeester Peter Snijders. Hij gaf aan dat ”elke gemeente vooral de verbinding zal blijven zoeken met ondernemers en inwoners”. In navolging van diverse organisaties, gemeenten èn provincies stuurde de Veiligheidsregio een brandbrief naar Den Haag om ”meer evenwicht in het coronabeleid te brengen”. Om één (zorg)sector, waarop de afgelopen jaren flink bezuinigd is, overeind te houden, worden al twee jaar vele andere sectoren gemangeld.


Eetcafé De Bastaard aan de Oudestraat heette iedereen met liefde welkom (foto: Maarten van Gemert)

Actievoorwaarden
Op het Kamper stadhuis werd woensdag eerst verwezen naar de RBT-vergadering, welke lijn de woordvoerster van burgemeester De Rouwe verwachtte te volgen. Op donderdag gaf De Rouwe aan eerst de coronapersconferentie op vrijdag af te willen wachten.
Uiteindelijk maakte hij vrijdagavond duidelijk een ”ludieke actie” te gedogen onder strikte voorwaarden waaronder de coronabeveiligingsmaatregelen. Zaterdag openden meerdere horecazaken in de Kamper binnenstad hun deuren en terrassen om tien uur. Muziek, gerinkel van glazen en lachende mensen deden samen met het winkelend publiek even oude tijden herleven.
Vanaf vijf uur was het coronavirus er weer en ging alles weer op slot.