Afbeelding

Oranjeschool Zalk: 'Iris is de beste optie'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)
ZALK - In Zalk kwam vorige week maandag een einde aan roerige periode voor de protestants christelijke Oranjeschool. Ruim twee jaar geleden luidde directeur Teun Jelle de Vries de noodklok. De school zou niet voldoen aan de opheffingsnorm van de gemeente Kampen en werd met sluiting bedreigd. Met de aansluiting bij schoolvereniging Iris is de toekomst van de basisschool veiliggesteld.

De Oranjeschool is nu nog aangesloten bij de Federatie Veluwezoom en IJsselstreek. Een federatie voor protestants christelijk onderwijs. Zo'n twee en een half jaar geleden vroeg directeur De Vries zich samen met de Federatie af of zijn school wel voldeed aan de opheffingsnorm. "Dat heb ik toen opgevraagd bij de gemeente Kampen. Zo is het balletje gaan rollen. En dat was maar goed ook. De Vries ontdekte dat de Oranjeschool onder de norm van 94 leerlingen zat. "In 2008 hadden we nog 110 leerlingen en was alles nog in orde. De laatste jaren zitten we onder de norm van 94. Er wordt te weinig gebouwd in Zalk. Daardoor zijn er onvoldoende jongeren die in Zalk willen wonen. Er zijn niet genoeg starterswoningen."

De boodschap van De Vries dat het voortbestaan van de school in gevaar was, sloeg in het dorp in als een bom. Een sluiting van de Oranjeschool zou de leefbaarheid van Zalk als kleine kern danig aantasten. Tijdens een wijkschouw in Zalk kon De Vries de ergste onrust wegnemen. "De boodschap was: 'Het bestuur is met veel mogelijke oplossingen bezig''. Dat gaf vertrouwen."
Het advies van de gemeente was om samenwerking te zoeken met andere scholen. Vervolgens kon de zoektocht naar de best mogelijke oplossing beginnen. Het was een traject met vallen en opstaan. "Of ik bang ben geweest. Ja. We waren in gesprek met vele partijen, maar er is zoveel regelgeving. Er zijn zoveel partijen die hun fiat moeten geven. Het was zeker geen gelopen race. We hebben een heel spannende periode achter de rug. De mogelijke sluiting van de school zorgde voor onrust in het dorp."

Zwaard van Damocles
"Er waren meerdere opties. Verschillende schoolverenigingen waren bereid ons te helpen. Uiteindelijk was Iris de beste optie. Die past het beste bij ons. Bij deze schoolvereniging zijn al veel scholen uit kleine kernen aangesloten." Maar voorlopig gaat De Oranjeschool op dezelfde voet verder. De Oranjeschool sluit zich pas op 1 januari 2016 officieel aan bij Iris. "Het kan niet sneller. Je hebt toestemming nodig van het Ministerie van Onderwijs. Er moet eerst een fusietoets worden afgelegd. Dat duurt 26 weken. En je hebt te maken met de voorbereiding." Eenmaal aangesloten bij Iris, hangt de opheffingsnorm niet meer als het zwaard van Damocles boven de Oranjeschool. ?Dan maakt het aantal leerlingen niet meer uit. Het gezamenlijk aantal leerlingen van alle aangesloten scholen worden dan bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal scholen.?

Volgens De Vries zullen de kinderen er niet zo veel van merken als de school is aangesloten bij Iris. De organisatiestructuur van de Oranjeschool verandert wel. Nu heeft de lagere school in Zalk nog een eigen bestuur (Schoolvereniging Zalk. red). "Straks is dat niet meer het geval. Je houd wel een ouderraad. Die hebben we nu ook, maar dit orgaan wordt straks belangrijker. De ouderraad krijgt meer adviesbevoegdheden."