Wouter Berns, Pieta Musica (acryl op doek, 80 x 60 cm)
Wouter Berns, Pieta Musica (acryl op doek, 80 x 60 cm) foto Herman IJssel

Wouter Berns’ ode aan zijn muze

Algemeen

KAMPEN - Al bijna dertig jaar is ze zijn inspiratiebron. Door de jaren heen schilderde Wouter Berns haar talloze keren keer; zijn muze Marieken. Nu ze vijftig werd, leek het een uitgelezen moment om daar eens uitgebreid bij stil te staan. Tot en met 29 mei is onder de noemer Marieken, Muze; van Daphne tot Sarah een selectie van deze muzeschilderijen te zien in Galerie Tripmaker aan de Oudestraat 190.

De zeventien muzeschilderijen die in Galerie Tripmaker bijeen zijn gebracht, hangen gewoonlijk in de woon-, slaap- en zolderkamers van hun woning. Voor deze speciale gelegenheid zijn ze samengebracht in de achterste galerieruimte.

Het vroegste schilderij met de titel ‘Daphne’ stamt uit 1993. “De muzeschilderijen zeggen veel over de ontwikkeling van mijn schildertechniek, over mijn ontwikkeling als storypainter, maar net zoveel over Marieken en onze relatie door de jaren heen”, aldus Berns. ”Sommige thema’s keren om de zoveel jaar terug, andere werken verbeelden een onuitwisbare herinnering aan een specifieke gebeurtenis.”

Muze

Wat de muze daar zelf van vindt? Zij kijkt naar de werken alsof het spiegels zijn. Reflecties van de tijd; hoe ze toen was, is vastgelegd in verf. Het ongemakkelijke poseren in het begin. Het ‘moet je me nou zó afbeelden’-gevoel als de kunstenaar weer eens een idee heeft dat ver van het dagelijkse leven afstaat. De angst dat met het wegvallen van de muze ook de inspiratie zal stokken. Het beklemmende gevoel vast te zitten in deze dienende rol. Ook al zegt de schilder dat het een gevende rol is. Om uiteindelijk alle fases van acceptatie te doorlopen en vol overgave te zijn. Want kennelijk is er niets meer nodig dan dat: er gewoon zijn.

De expositie is t/m 29 mei geopend op vr-za-zo van 13:00 tot 17:00 uur.