Afbeelding
Foto: Tennekes

Graf met een verhaal (4 foto’s)

Algemeen

Vandaag 15 april 2022, Goede Vrijdag, is het 70 jaar geleden dat er in een woning in de Klokkensteeg in de binnenstad van Kampen brand uitbrak. Hierbij kwam het hele gezin – op een jongetje na – om het leven. Het gezin ligt begraven in een familiegraf op de algemene begraafplaats in IJsselmuiden. De gemeente Kampen heeft het graf destijds afgekocht, waardoor het nooit geruimd zal worden. Die ‘Goede Vrijdag’ waarbij maar liefst acht stadsgenoten hun leven verloren, werd niet gemakkelijk vergeten in Kampen. Op de scholen werd er ook nog lange tijd over verteld tijdens de geschiedenisles.
Het jongetje - Jacobus Breuker van destijds 12 jaar, ook wel Koos genoemd – leeft niet meer. Zijn kleindochter Melissa woont sinds kort in Kampen en verzorgt het graf. Zij nam contact op met de gemeente met het verzoek of het mogelijk was de grafsteen te restaureren/ op te knappen.
Benno ten Brinke, beheerder begraafplaatsen gemeente Kampen “Tuurlijk wilden wij helpen met het opknappen van het graf. Dit zijn graven met een indrukwekkend verhaal, die het uiteraard verdienen om onder de aandacht te blijven. Verhalen die heel veel impact hebben gehad en verteld moeten blijven worden als eerbetoon aan het gezin en hun nabestaanden”.
De steen is gelift en gerenoveerd en afgelopen dinsdag hebben Melissa en Benno samen de nieuwe beplanting aangelegd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.