Curator Liesbeth van Es (l.) in gesprek met Joke Ritsema terwijl Robin aan tafel zit
Curator Liesbeth van Es (l.) in gesprek met Joke Ritsema terwijl Robin aan tafel zit (foto: Maarten van Gemert)

Geopend in Ikonenmuseum:
Helmantel in Amerika -
Van koeien naar kunst (3 foto’s)

Algemeen

Wethouder a.i. Nieke Jansen heeft zaterdag 11 juni 2022 de tentoonstelling ’Helmantel in Amerika - Van koeien naar kunst’ geopend uit de collectie Ritsema. De familie was zelf aanwezig om haar kunstuitleen toe te lichten. Een dag eerder maakten ze een promotiedocumentaire.

De collectie Ritsema bestaat uit een gevarieerde selectie meesterwerken van Henk Helmantel. Fred en Joke (Yoka) Ritsema emigreerden drie decennia geleden naar de Verenigde Staten  maar hun wortels liggen in dezelfde Groningse klei als die van schilder Henk Helmantel. Het Ikonenmuseum heeft de primeur om de collectie te tonen, alle in eigendom van familie Ritsema.

Er zijn stillevens en kerkinterieurs van Helmantel te bewonderen. Het Ikonenmuseum nodigt uit om het respect te komen ervaren voor de schepping van Helmantel, de lichtval in het glas dat hij schildert en de verstilling van de oude kerken in deze expositie, die een overzicht laat zien in meer dan twintig schilderijen, geschilderd tussen 1973 en 2021. De teller staat op dit moment op 28.

De drie kinderen Ritsema, allen in Amerika geboren, zijn meegekomen met dit uitstapje naar Nederland. Robin was aanwezig bij de filmopnamen een dag voor de opening. Lees deze week in De Brug meer over de stap die Fred Ritsema zette van koeien naar kunst.

Fred Ritsema zit klaar voor de filmopnamen in het Ikonenmuseum Kampen
Bij de tentoonstelling wordt ook het een en ander toegelicht