Afbeelding

Kees van de Wetering wint triathlon in Polen.

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Afgelopen weekend stond Kees van de Wetering uit IJsselmuiden aan de start van de halve triathlon Gdansk in het noorden van Polen. Een internationale triathlon van 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21,1 km hardlopen. Voor Kees een uitgelezen kans om zich te meten met leeftijdsgenoten op dit snelle parcours. 

Met zijn vrouw maakte hij er een mooi weekend van. De gelegenheid werd benut om ook de prachtige, hanzestad Gdansk te ontdekken. 

De racedag, 8:00 uur: er stond weinig wind en het water van de Baltische zee was kalm. Daar werd 1.900 meter in gezwommen. De start was eerst voor de profs en even later gingen de verschillende atleten van start d.m.v. een rolling start. Elke 10 seconden gingen er 5 atleten van start. Na 33 minuten stapte Kees het strand weer op.

Na een prima wissel snel de fiets op om 90 km te fietsen. In Gdansk doen ze niet zo moeilijk. Ze zetten gewoon de hele dag een snelweg af. Veel ruimte om drie ronden door Gdansk te fietsen. Daar zaten wel meerdere bruggen, viaducten en zelfs een tunnel van ruim 1 km in. Dat maakte het door alle hoogteverschillen een uitdagend parcours. Flinke snelheden vooral de tunnelbuis in ging het boven de 60 km/u. Kees fietste matig en was 2 uur en 3 kwartier terug. Weer een wissel en nog een halve marathon lopen. Vier ronden in een soort park met deels onverharde ondergrond. Het was inmiddels warm geworden maar dat deerde Kees niet. Wel lekker dat er op meerdere plaatsen gesproeid werd. Ook de verzorging onderweg was goed met uitgebreide drank- en sponsposten.

Bij de wisselzone stond partner Bertha weer als supporter en fotograaf. Bij elke loopronde was er even contact. Het ging goed. Vooral de laatste ronde kon Kees voluit gaan. Kees finishte op de Brzezny Pier in 5:15 uur en was daar blij mee. Een evenaring van zijn besttijd. Van de 220 deelnemers werd hij 140e overall en 1e in de categorie Mannen 55-59. Kees had verder een probleemloze race met vooral een sterk zwem- en looponderdeel. 

Binnenkort staat het Nederlands kampioenschap triathlon te wachten, daarna staat de halve Ironman in Maastricht op de planning.