De speeltuin in de Kluisstraat.
De speeltuin in de Kluisstraat. Foto: Fred Sollie

Kartuizer monnik in IJsselmuiden en Kampen

Algemeen

IJSSELMUIDEN / KAMPEN - Op vrijdag 8 juli keert een Kartuizer monnik terug naar de Kloosterplek van het Kartuizerklooster St.Maarten op de Sonnenberg Oosterholt in IJsselmuiden. Hij arriveert om 19:00 uur in de nieuwe wijk, vernoemd naar het Kartuizerklooster. Daar spreekt hij de bewoners en belangstellenden toe bij de speeltuin in de Kluisstraat. Hij vertelt daar over het klooster, hoe het eruit zag ( want alles is verdwenen) en hoe het leven is als monnik, in en buiten het klooster. 

De Kartuizer monnik, alias Mink de Vries, vertelt ook over Geert Groote en Thomas à Kempis, die veel invloed hebben gehad op IJsselmuiden, Kampen, en op de Kartuizerkloosters.

Om 20:00 uur komt de Kartuizer monnik aan in Kampen bij het oude stadhuis, thans Stedelijk Museum. Daar vertrekt hij naar de Vloeddijk, naar het oude Catharineklooster van de Moderne Devotie, later van de orde van de Brigitten. Nu is kunstencentrum Quintus daar gevestigd. Dit Catharineklooster stond voor de verhuizing naar de Vloeddijk op de Sonnenberg Oosterholt. 

Iedereen is welkom om kennis te maken met de Kartuizer monnik en zijn verhaal over de Kartuizerwijk, IJsselmuiden en Kampen.