Afwisselend gaan Gert Zomer en TUK-docenten voor
Afwisselend gaan Gert Zomer en TUK-docenten voor Maarten van Gemert

In stilte samen bezinnen tijdens ’lectio divina’ in St. Annakapel

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – De Vastentijd loopt ten einde en het feest van Pasen nadert. Tijdens de veertigdagentijd is er in de St. Annakapel een wekelijkse samenkomst op dinsdagavond. Samen bezint ieder voor zich zich in stilte op een Bijbeltekst volgens de aloude traditie ’lectio divina’ (goddelijk lezen). Jos Douma schreef een boek dat gewijd is aan dit kloostergebruik van biddend lezen.

Vier stappen

De traditie van ’lectio divina’ is in de kloosters ontstaan. De weken van bezinning voorafgaand aan Pasen lenen zich er bij uitstek voor. Op meerdere plekken in Nederland wordt het dezer weken georganiseerd. In Kampen werkten Gert Zomer (Stichting Ont-moet) en Hans Burgel (Theologische Universiteit Kampen) de avonden uit. Vanavond, dinsdag 9 april, vindt de laatste plaats van 19u00 tot 19u45 in de St. Annakapel. Er zijn geen kosten aan verbonden. Volgens Burgel doet de Theologische Universiteit Kampen (TUK) dit graag terug voor de stad waar ze al jaren zetelt en welkom is.
De avonden beginnen met het enkele malen voorlezen van een korte Bijbeltekst die die avond centraal staat. Na een kort orgelspel volgt een kwartier stilte. Dit wordt afgesloten met wederom kort orgelspel. Tenslotte is er de vrijblijvende mogelijkheid tot het delen van ervaringen of overwegingen. In het kwartier doorloopt ieder voor zich de vier stappen die de ’lectio divina’ kent: lectio (lezen), meditatio (overwegen), oratio (bidden) en contemplatio (rusten). Het doel is om je open te stellen voor God en Zijn Woord in je te laten landen.
Het initiatief is afkomstig van Jos Douma. Hij hoopte dit jaar op 40 plaatsen, verspreid door het land, een ’lectio divina’ op te zetten. Met 37 plaatsen is dat bijna gelukt.

Nieuwe inspiratie
De aanleiding voor de samenkomsten, elders en in de St. Annakapel, is ingegeven door het recent verschenen boek ’Samen luisteren in de stilte’ van Jos Douma e.a.. De Zwolse predikant wijdt zich al jaren aan de kloostertraditie ’lectio divina’ om dit op de kaart te zetten. Zelf kwam hij ermee in aanraking via een Canadese monnik van een Benedictijnenklooster in Amerika. In een dissertatie bracht hij in 2000 het onderwerp al kort ter sprake. In 2009 organiseerde hij een workshop in Heemstede toen hij predikant was in Haarlem.
Het afgelopen decennium gaf Douma gastcolleges homiletiek (predikkunde) aan de TUK. Momenteel verzorgt hij daar cursussen voor permanente educatiepredikanten waarbij ook niet-TUK-studenten welkom zijn. In Leuven is hij aan de Evangelische Theologische Faculteit verbonden als docent spiritualiteit. Hij werkt aan zijn droom van een School aan Spiritualiteit.

Deze school is hard nodig in het huidige jachtige bestaan om weer rust, stilte en ruimte te vinden voor God. In zijn eigen drukke bestaan als voorganger, auteur, spreker en docent begint hij zelf iedere dag in de gebedshoek van zijn werkkamer. Met een klein half uur volledige stilte, zonder bezinning op een Bijbeltekst. Derhalve slechts bij benadering een ’lectio divina’.

Tijdens de lectio divina wordt de kaars ontstoken in de St. Annakapel (foto: Maarten van Gemert)