Afbeelding
Foto: Karina Schaapman

Expositie van Eli Content in Stedelijk Museum Kampen

Algemeen

KAMPEN - Tot en met 25 september is in het Stedelijk Museum Kampen werk te zien van Eli Content (1943 - 2022). Eli Content heeft als kind, samen met zijn Joodse ouders, de Jodenvervolging overleefd. Het Joods-zijn zit diep geworteld in hemzelf en in zijn werk. Na aanvankelijk abstract te schilderen, in navolging van het beeldverbod van het Joodse geloof, ging Content over op het verbeelden van de schepping. Hij schildert dieren, bomen, planten en mensen. Het zijn geen naturalistische afbeeldingen, maar oercreaties van het leven zelf.

Kartonfiguren

Wanneer Eli in 2019 ziek wordt, volgt een lange periode van behandelingen met ups en downs. Zijn vrouw Karina Schaapman, die hem verzorgt en verpleegt, legt de momenten fotografisch vast. Op het moment dat Eli zich iets beter voelt, is daar direct weer de behoefte om te creëren. Niet meer in staat te schilderen, knipt en snijdt hij maskers uit karton, die geleidelijk overgaan in grotere figuren. Ze volgen eerst hetzelfde thema van de schilderijen, maar vertellen gaandeweg steeds meer over Eli’s fysieke toestand en zijn naderend afscheid. Deze nieuwe kunstvorm van Eli is samen met zijn laatste levensfase vastgelegd door Karina in het fotoboek ‘Lust for life + more’. De nietsverhullende beelden, die ook te zien zijn in het museum, tonen een kant van het leven, die gewoonlijk achter gesloten deuren blijft.

 Autodidact

Eli Content studeerde in de jaren zeventig een jaar aan De Ateliers ’63 in Haarlem. Afgezien daarvan was hij autodidact. In 1976 debuteerde hij in het Stedelijk Museum Amsterdam, waarna vele tentoonstellingen volgden in musea in binnen- en buitenland. Eli Content doceerde van 1982 tot 2005 aan de Kunstacademie in Kampen, het huidge ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten.