Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland-regio Zwolle vindt dat er het nodige kan veranderen in de binnenstad.
Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland-regio Zwolle vindt dat er het nodige kan veranderen in de binnenstad. Foto: Scarlett de Moor - Wander in Bloom.

Column Ondernemen in Kampen: Bevaarbare vaargeul

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ik twijfelde tussen een bezorgde column of een positief onderwerp. Ik koos de het laatste. VVD-Kampen raadslid Bruins had twee weken geleden een alleraardigst stuk geschreven in deze krant. Mij intrigeerde het deel over de bevaarbare Burgwal. Ik hoor de oudere lezers al denken: “Ach, dat is al zo vaak onderzocht, kansloze missie”. De Regio Zwolle werkt aan een nieuwe zogenaamde Regio Deal. Dat is een aanbod richting Den Haag om miljoenen bijdragen aan innovatieve duurzame projecten te krijgen. Een niet te missen kans!?

Een bevaarbare brede Burgwal. Ik kan van die gedachte erg enthousiast worden, net als binnenstad ondernemers voorzitter Michiel de Groot. Door onder de Burgwal / Vloeddijk een parkeergarage te maken, wordt bovendien in een klap het parkeerprobleem opgelost. De ‘problemen’ die ik in het verleden hoorde bij dit onderwerp:

“Trillingen”; De oude gebouwen zijn niet stevig genoeg om de trillingen van de damwanden te doorstaan. Weet dat damwanden of grondkeringen tegenwoordig goed trillingvrij of in de grond gevormd zijn aan te brengen. Kijkt u eens op www.winmix.nl “Het kost teveel geld”. Als de gemeente 30 of 40 jaar betaald parkeren rekent en verder zeer creatief is, is er vast en zeker een haalbare businesscase te maken. Ook mag het wat geld kosten en de Regio Deal gelden of andere fondsen kunnen wellicht enkele miljoenen bijdragen. Dit kan een blauwdruk worden voor andere binnenstedelijke grachten in Nederland.

Er komen tal van ideeën en suggesties bij mij op wanneer ik mijmer over een betaalbare duurzame bevaarbare Burgwal: Een nieuwe betonbak is goedkoper te onderhouden dan de huidige Burgwal; In een brede Burgwal kunnen woonboten gelegd worden. Dat levert woonruimte op voor starters;  Doordat er meer auto’s op deze plek kunnen, kunnen andere plekken rond de binnenstad vrijvallen. Hier kunnen dan woningen gebouwd worden. Deze grondwaarde kan toegekend worden aan het haalbaar maken van het Burgwalplan. De gemeente zal die gronden in erfpacht kunnen uitgeven, waardoor er tot in de lengte van jaren inkomsten zijn. Doordat onder starters- of sociale woningen geen grondcomponent komt, worden deze betaalbaarder;  Een kelder van twee of drie bouwlagen. De niet parkeer bouwlagen kunnen verhuurd worden als bergruimte voor bewoners en winkels. Ook zijn er vast bedrijven te vinden die in die ruimte productieactiviteiten kunnen ontplooien;  Door slimme technieken is er wellicht met de waterstroming ook stroom op te wekken? De bruggen kunnen belegd worden met zonnepanelen.

Dit alles levert een bijdrage aan de verduurzaming van de stad, genereert werkgelegenheid en toerisme. Wanneer we een brainstormsessie opzetten, komen er vast nog veel meer ideeën naar boven. Ik adviseer de raad er een serieus onderzoek aan te wijden en/of een prijsvraag uit te schrijven voor een Design, Build, Finance, Maintain en Operate plan.

Jelle Weever
DGA Weever Bouw bv.
Voorzitter MKB-Nederland Regio Zwolle

Nick de Vries