Johan van der Kolk.
Johan van der Kolk. Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: “Bernard Hinault, Bernard Hinault en ja hoor hij wint opnieuw”...

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Als kind keek ik met mijn vader naar de Tour de France en sprak mijn vader altijd over de grote Hinault. Het was nog de tijd dat er in IJsselmuiden en Kampen wielerrondes werden gereden. Grote namen reden rondjes met een snelheid dat je amper kon zien wie er voorbij kwamen, maar mooi en indrukwekkend was het altijd. Iedere zomer op de camping kijk ik nu naar de Tour met mijn zoon en komen er nieuwe helden voorbij.

De laatste gewonnen Tour van Bernard Hinault was in 1981, ik was toen pas 10, maar op een of andere manier stond die naam in mijn geheugen gegrift. Wanneer ik op mijn zesdehands fiets door het dorp reed, demarreerde ik op verschillende momenten en riep dan “Bernard Hinault, Bernard Hinault en ja hoor hij wint opnieuw”...alsof ik op dat moment zelf een grote ronde had gewonnen.

Ik vond toen dat het tijd was dat ik ook een racefiets zou krijgen en mijn talent kon gaan ontplooien. Het bleef echter bij dromen, want voor een racefiets was er in huize van der Kolk simpelweg geen geld. Toen ik 18 jaar was kocht ik voor het eerst een nieuwe fiets van de vele uren die ik had gewerkt bij een tuinder. Het werd geen racefiets, maar een mountainbike. Dan kon ik zowel in het bos als op de weg gaan fietsen, dat leek mij handig.

Het was echter de tijd dat mijn leven bestond uit naar school gaan, werken bij de tuinder, sporten en zeg maar “investeren in de lokale horeca”. Al die ingrediënten samen vormden nou niet direct de juiste basis voor een glansrijke wielercarrière. Na een paar enthousiaste pogingen en valpartijen in het bos ontdekte ik dat mijn droom groter was dan mijn talent en kreeg ik alleen maar meer respect voor de grote Hinault. 

Wanneer ik dit voorwoord schrijf ben ik net terug van een weekend fietsen in Limburg met onze wielrengroep “Vake be’j te Bange”. In het seizoen fietsen wij samen de nodige kilometers, met als hoogtepunt dit weekendje weg met 14 mannen in één huis. Het was weer een legendarisch weekend, met mooie fietstochten, regen en lekke banden, goede gesprekken, gezellig een biertje drinken en buikpijn van het lachen. 

Tijdens zo’n weekend ervaar je weer hoe belangrijk het is om af en toe te ontspannen, gewoon lekker fietsen door de Limburgse heuvels en met elkaar in zo’n huis te vertoeven. Inmiddels zijn de meesten van ons zo rond de vijftig jaar, maar bij het zien van plaatsnaambordjes worden er nog steeds sprintjes getrokken. in gedachten denk ik “Hinault, Hinault” en geniet ik van het kind wat nog steeds een beetje in ons schuilt. Bij de één duidelijk wel wat meer dan bij de ander, mijn fietsmaten weten wel ik wie ik bedoel.

In deze uitgave weer mooie lokale verhalen en interviews, waarbij wij ondernemers met elkaar in verbinding willen brengen. Alle soorten bedrijven, iedereen moet zich thuis voelen bij ‘ondernemen in Kampen’. Het thema van dit nummer is “ontspanning”, ik vind dat zelf dus in sporten. Behalve dat sporten ontspant zorgt het ook voor verbinding en blijft je conditie op orde. Wil je eens sportief sparren hoe wij voor jou een goed “trainingsplan” kunnen maken voor je marketing en communicatie, bel gerust of laten wij samen eens een rondje hardlopen of fietsen. Voel je welkom.

Ondernemende groet,
Johan van der Kolk
Commercieel Directeur BrugMedia

Nick de Vries