Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Raadspraat Kampen Sociaal: De laatste raadspraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

Toen ik in maart 2010 geïnstalleerd werd als raadslid kon ik niet bedenken hoe lang ik in de gemeenteraad zou zitten. Aan alles komt een einde en zo ook aan mijn raadslidmaatschap. Na ruim twaalf jaren neem ik afscheid omdat ik wethouder word van deze gemeente namens Kampen Sociaal. Met heel veel plezier heb ik mij ingezet al die jaren.

Als je zo terugdenkt zijn er heel wat onderwerpen besproken en hebben we tal van beslissingen genomen. Ongetwijfeld een van de grootste onderwerpen is gebiedsontwikkeling Reeve, het bypassgebied. Nog voordat ik raadslid werd vond ik het geen geweldig plan, er kwam verzet vanaf 2007. Protest op ludieke manier en op inhoud waarbij de media gezocht en gevonden werd, met Victoria Koblenko op stap over de Zwartendijk. Inmiddels is de bypass aangelegd, het oorspronkelijke plan aangepast en worden binnenkort de eerste woningen gebouwd.

De wereldwijde financiële crisis was volop gaande in 2010 toen ik toetrad tot de raad, dat beperkte de mogelijkheden om te ontwikkelen in Kampen. Geef je het iconenmuseum een waarderingssubsidie van 25000 euro? Die vraag moest beantwoord worden op een voortgezette raadsvergadering op een vroege zaterdagmorgen.

De gemeente kreeg er taken bij in de afgelopen jaren. Vanaf 2015 zorgt de gemeente voor de jeugdzorg, werk en inkomen en de zorg voor langdurig zieken en ouderen. Een hele klus die gepaard ging met forse bezuinigingen. Inmiddels weten we dat die verandering grote gevolgen heeft voor mensen die het aangaat en niet altijd in positieve zin. 

In 2019 volgden er opnieuw forse bezuinigingen binnen de gemeente vanwege dreigende tekorten, inmiddels is de balans weer goed en hebben we het financieel op orde.

Het mooie aan raadswerk is is dat je bezig bent met jouw gemeente, met de mensen die er wonen en de omgeving waarin mensen leven. Tal van mensen heb ik gesproken en heb ik plekken mogen bezoeken. Een rondleiding door de haven, een ochtend meehelpen bij de vuilnisophaaldienst en een nacht met de politie op stap zijn enkele voorbeelden. Dank aan iedereen voor de geleverde input en ontvangst.

Donderdag word ik wethouder. Samen met de ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks heeft Kampen Sociaal een mooi programma geschreven waar we de komende vier jaren aan gaan werken. Armoede en schulden, kunst en cultuur, mobiliteit, inclusie en vergunningen zijn de onderwerpen waar ik verantwoordelijk voor ben. Als wethouder wil ik mij inzetten voor alle inwoners van Kampen, ik heb er zin in. 

Nick de Vries

Familieleden van Anna Diender, museumvertegenwoordigers en Eva Vriend voor het Schokker huis
Opening Schokker huis en boekpresentatie Eva Vriend Cultuur Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
112 KAMPEN: Gaslek ontstaat bij graafwerkzaamheden Beekmanstraat 112 12 uur geleden
Afbeelding
112 KAMPEN: Brandweer krijgt melding van uitslaande brand tijdens oefening Amandelboom 112 11 apr, 20:12