Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Edwin Burgman van de GroenLinks-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Edwin Burgman van de GroenLinks-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat GroenLinks: vertrouwen en optimisme

· leestijd 1 minuut Politiek

De zomervakantie komt dichterbij. Tijd om de teugels wat te vieren, zou je denken. Maar zover is het nog niet. In de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie zetten we de laatste punten op de ? en de raad heeft nog wat stevige onderwerpen op de agenda.

Kogge 

Eind 2020 heeft de gemeenteraad besloten dat de IJsselkogge een goede plek moet krijgen in onze gemeente. Morgen moet de raadscommissie aangeven hoe de expositie van deze kogge vorm moet krijgen en waar dat kan. De scenario’s lopen uiteen, van een Paviljoen met of zonder Hanzeverhaal in of aan de rand van de binnenstad van Kampen tot een groot attractiepark (Hanzepark) bij het Reevediep.

Een belangrijke bespreking dus woensdag, want elke keuze heeft zijn eigen uitwerking op onze gemeente. GroenLinks vindt dat de Kogge in of vlakbij de binnenstad moet komen, mét een verbindend Hanzeverhaal door de stad. De binnenstad is immers de plek waar de historie van Kampen en de Hanze tot leven komt. Dáár wordt het verhaal van Kampen verteld en gezien. Als de Kogge daar een plek krijgt, zijn er volop kansen om historie, cultuur, ontspanning en ondernemerschap met elkaar te verbinden. Een impuls voor de binnenstad, die dat ook hard nodig heeft. Wij willen het terugplaatsen van de Kogge combineren met een sprong vooruit voor een levendige en leefbare binnenstad.

Een groot attractiepark tussen een woonwijk en het Reevediep gaat ten koste van woningbouw en groen. Het kost vele miljoenen, de risico’s zijn groot, een verbinding met de binnenstad ontbreekt compleet en daarbovenop komt nog de toename van verkeer. Niet doen, zeggen wij. Bij de vorige bespreking was de commissie verdeeld. Benieuwd hoe dit afloopt? De commissievergadering is te volgen via de website van de gemeente en de lokale media.

Skatebaan

De nieuwe skatebaan in het stadspark van Kampen is geopend. In 2017 nam de raad op initiatief van GroenLinks een motie aan voor de aanleg van deze nieuwe skatebaan. De baan is een groot succes. Sinds de officiële opening is het echt elke dag druk. Jong en oud vinden volop uitdaging op deze baan. Het ontwerp van deze baan is samen met de gebruikers ontwikkeld. Het is daardoor één van de mooiste skatebanen in de regio geworden. Nu is het zaak om met elkaar deze plek mooi en toegankelijk te houden.

Onderhandelingen

Het coalitieakkoord van CU, SGP, CDA, KS en GroenLinks is klaar en wordt deze week gepresenteerd.  Als de raad instemt met dit akkoord en met de voordracht van de wethouders is er op 7 juli een nieuw college. Nieke Jansen wordt weer raadslid en zwaait af als wethouder voor GroenLinks. Erik Faber zal het stokje van haar overnemen. Ik kijk alvast met veel vertrouwen en optimisme uit naar de samenwerking met deze coalitie, de gemeenteraad en onze nieuwe wethouder in de komende periode.

Edwin Burgman
Fractievoorzitter GroenLinks Kampen

Nick de Vries