Deze editie van Raadspraat is geschreven door Rick De Breij
Deze editie van Raadspraat is geschreven door Rick De Breij Aangeleverd

Raadspraat PvdA: Een eigen huis….1

· leestijd 1 minuut Algemeen

Alsof ik de loterij had gewonnen. Zo voelde ik mij afgelopen week toen ik te horen kreeg dat ik een huurcontract kon krijgen voor een appartement in de Oudestraat. Na zes keer verhuizen van studentenhuis naar studentenhuis in de afgelopen vier jaar heb ik dan eindelijk zicht op een eigen plek voor langere tijd. Het zal wennen worden zonder de gezelligheid van negen huisgenoten, maar ik kijk enorm uit naar deze stap. 

Tegen het einde van je studententijd een betaalbare woonplek vinden. Het klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar niets is minder waar. Als ik in mijn omgeving kijk, zie ik genoeg mensen die noodgedwongen in studentenhuizen of kleine studio’s blijven wonen bij gebrek aan passende woningen. En dan zijn de studentenhuizen hier in Kampen nog een paleis als ik dat vergelijk met hoe mijn vriendin in Nijmegen op kamers woont.

Deze verhalen komen u vast niet onbekend voor. Zelfs als u zelf een goede betaalbare woning heeft, kent u waarschijnlijk wel iemand in uw omgeving die het minder heeft getroffen. Studenten, alleenstaanden, ouderen en groeiende gezinnen; iedere groep merkt wel iets van de ongekende wooncrisis waar we inzitten en voorlopig ook nog niet uit zijn. Waar te beginnen? Zeker, geld lenen is erg goedkoop en zorgt voor recordhoge prijzen. En ja, er kan nog veel meer gebouwd worden als we het stikstofdossier op een fatsoenlijke manier oplossen. Allemaal problemen die op Europees en nationaal niveau moeten worden opgelost en waar wij onze landelijke partij op blijven wijzen. 

Studenten, alleenstaanden, ouderen en groeiende gezinnen; iedere groep merkt wel iets van de ongekende wooncrisis waar we inzitten.

Kunnen we lokaal dan niks doen om de wooncrisis te bestrijden? Zeker wel. De gemeenteraad besluit waar en wat er gebouwd moet worden. Onze fractie heeft bij de behandeling van de woonvisie erop aangedrongen om meer aandacht te hebben om kleinere, meer betaalbare woningen te bouwen voor de groeiende groep alleenstaanden. Een groep die echt in de knel zit in de gemeente Kampen, waar toch vooral voor gezinnen gebouwd wordt. Maar ook het voorkomen van het opkopen van koopwoningen door vastgoedmakelaars en speculanten is een belangrijk speerpunt van de PvdA. Met de ‘wet opkoopbescherming’ die 1 januari aanstaande in werking treedt, kunnen gemeenten gebieden aanwijzen waar het opkopen van huizen niet meer toegestaan is. Wat ons betreft zoekt de gemeente Kampen de grenzen van deze wet op en doen we het maximale om ervoor te zorgen dat onze schaarse huizen niet langer een beleggingsobject vormen. Gelukkig heeft het college toegezegd hiermee aan de slag te gaan. 

Wellicht zijn deze maatregelen een druppel op een gloeiende plaat. Onze fractie zou nog veel meer willen doen dan ons door de wet mogelijk gemaakt is. Maar toch, iedere stap vooruit is er toch weer één in de goede richting. En over die richting mag u zich in maart 2022 met de gemeenteraadsverkiezingen weer uitspreken. Onze inzet kent u in ieder geval!

Reageren? pvdakampen@gmail.com 

Nick de Vries

Nick de Vries