Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Edward Boon van de D66-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Edward Boon van de D66-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat: Fanfare is ook cultuur (en meer!)

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het begin van deze titel stond onlangs ook boven een interview van Staatssecretaris Gunay Uslu (D66) in de Telegraaf. Ik vond deze titel een vreemde keuze. Natuurlijk is de fanfare ook cultuur, dat is toch vanzelfsprekend. Toen ik hier wat langer over nadacht, begon ik steeds meer te twijfelen of dat wel zo vanzelfsprekend is. Het is wel cultuur, maar waarderen we het ook zo? In Kampen kennen we enkele mooie muziekverenigingen. Maar of we ze voldoende waardering geven betwijfel ik.

Tijdens de Coronacrisis heb ik aandacht gevraagd voor de positie van muziekverenigingen in onze gemeente. Hun inkomsten waren volledig weggevallen, maar de kosten voor het verenigingsgebouw, de dirigent en het onderhoud van instrumenten gingen gewoon door. Veel verenigingen hebben spaargeld, maar dat hebben ze hard nodig voor de enorme investeringen die muziekverenigingen moeten doen voor nieuwe instrumenten, uniformen of het huren van repetitielocaties.

Dat is een ander probleem van deze verenigingen; het huren van een repetitielocatie in onze gemeente. Die zijn niet beschikbaar namelijk. Daarom bracht ik begin dit jaar samen met oud Tweede Kamerlid Boris van der Ham een bezoek aan een repetitie van Showband Oranje. Dit bezoek bracht ons in ‘t Harde, omdat zij daar noodgedwongen moet repeteren voor hun deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade volgende maand. Dat een IJsselmuider muziekvereniging helemaal naar ‘t Harde moet om te repeteren, vind ik belachelijk.

Ik was in mijn jeugd zelf lid en voorzitter van een show- en fanfarekorps. Dus ken ik de toegevoegde waarde van muziekverenigingen goed, maar ook de problemen waar ze mee te maken hebben. Ik vind het belangrijk om kinderen al vroeg in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Ze worden hierdoor creatief en leren samen te werken. Ik heb toen ook gezien dat muziek meer dan cultuur is. Het is ook topsport!

Volgens mij moet de gemeente de vraag van muziekverenigingen om sportaccommodaties te gebruiken voor repetities meenemen in haar sportbeleid. Voetbal vinden we in Kampen bijvoorbeeld heel belangrijk. Dat is het ook. Daarom gaat er veel geld naartoe en investeren we in goede accommodaties. Muziek is minstens net zo belangrijk. Maar die verenigingen laten we nu aan hun lot over. Dat kan toch niet? 

Bij de informateur en de huidige vijf formerende politieke partijen hebben wij aandacht gevraagd voor de positie van muziekverenigingen in onze gemeente. Wij zien de uitwerking hiervan met vertrouwen tegemoet. D66 Kampen zal zich de komende jaren in ieder geval blijven inzetten voor het ondersteunen van deze waardevolle verenigingen. Zodat alle Kampenaren kunnen blijven genieten van deze mooie vorm van cultuur, en sport. 

Nick de Vries