Johan van der Kolk.
Johan van der Kolk. Foto: Aangeleverd.

Voorwoord magazine Ondernemen in Kampen ‘Zonder transport staat alles stil’

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Als trotse zoon van een tankwagen chauffeur kan ik dat wel bevestigen en herinner ik mij de zondagritjes van mijn vader. Op zondag werd er niet gewerkt en het was de tijd dat er nog geen Google of mobiele telefoons bestonden. Toch gebeurde het heel incidenteel dat thuis de telefoon ging en dat mijn vader daarna in plat IJsselmuidens riep ‘er stiet er weer ene dreuge, ik gao want anders stiet alles stil’. 

Vrij vertaald kwam het er op neer dat de pomphouder, door ook toen al schommelende energieprijzen, te weinig brandstof had ingekocht. Of mijn vader ze toch wilde bevoorraden omdat ze op de zondagochtend al praktisch waren uitverkocht en dat anders alles stil komt te staan.

Op een of andere manier hadden ze mijn vader toch weten te traceren, waarschijnlijk via de ouderwetse telefoongids. Wet op de privacy bestond ook nog niet en in IJsselmuiden wonen geen honderden van der Kolken. Wanneer mijn vader de telefoon had neergelegd, begon hij meestal met een aantal woorden die ik hier niet zal herhalen. Maar klantvriendelijk en plichtsgetrouw dat hij was, zorgde hij dat de klant zijn probleem werd opgelost en dat de klant werd bevoorraad. 

In die tijd waren er ook weinig chauffeurs en nu zie je de geschiedenis zich weer herhalen. Op dit moment meldt de transport & logistiek sector dat er een tekort is aan ruim 10.000 chauffeurs en 13.000 logistieke medewerkers. Volop uitdagingen voor transporteurs om ervoor te zorgen dat niet alles stil komt te staan en dat de bedrijven bevoorraad blijven worden. 

Ook wij zijn afhankelijk van transport, grote rollen papier komen per vrachtwagen bij de drukkerij en na het drukken gaan de kranten op transport met vrachtwagens en koeriersdiensten. Uiteindelijk valt hij bij u op de deurmat via onze trouwe bezorgers. De uitgaven van ‘Ondernemen in Kampen’, worden zelfs per post verstuurd. Het is niet vanzelfsprekend dat alles maar gewoon verkrijgbaar is, daar zit een hele logistieke keten achter die wel wat meer waardering zou mogen krijgen.

In dit nummer verder weer mooie lokale verhalen en interviews, waarbij wij ondernemers met elkaar in verbinding willen brengen. Alle soorten bedrijven, iedereen moet zich thuis voelen bij ‘ondernemen in Kampen’. In dit nummer veel aandacht over het thema vervoer en transport. Wil je eens creatief sparren hoe wij jou misschien verder kunnen helpen met “het ‘transporteren van je boodschap” naar de juiste doelgroep, bel gerust en kom een bak koffie drinken. Voel je welkom. 

Ondernemende groet,
Johan van der Kolk
Commercieel Directeur BrugMedia

Onlangs kwam het magazine Ondernemen in Kampen weer uit. Een magazine met nieuws voor ondernemers uit de regio Kampen. Verspreid onder alle Kamper ingeschrevenen van de Kamer van Koophandel. Dit verhaal was het voorwoord van commercieel directeur van BrugMedia, Johan van der Kolk.

Nick de Vries

Nick de Vries