Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: “Generation swipe” wacht niet op jou!

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

De wereld verandert snel. WIFI is inmiddels een primaire levensbehoefte en we swipen wat af met elkaar. Ik zie nog zo onze, inmiddels puberdochter, als 2-jarig meisje verwoed met haar kleine handje swipen over het televisiescherm om over te schakelen naar een andere zender. Nieuwe technologieën volgen elkaar in een razend tempo op en de nieuwste generaties adopteren ze gretig.

Beste ondernemer, denk niet dat al deze veranderingen jouw sector niet of nauwelijks raken of dat het jou tijd wel zal duren. Inmiddels zijn alle veilige havens onderhevig aan digitale disruptie en verandering. Hoe snel veranderingen geadopteerd worden illustreer ik graag met een voorbeeld: Het duurde 62 jaar voordat 50 miljoen mensen in een auto reden. Pokémon Go had na 19 dagen hetzelfde aantal gebruikers!

Er is niet één oplossing voor alle uitdagingen
Digitaliseren levert je bedrijf doorgaans meer omzet, zichtbaarheid, tijdwinst of blijere klanten op. Informatie wordt toegankelijker, makkelijker uit te wisselen/ terug te vinden en eenvoudiger te analyseren. Het helpt je de kansen te benutten om het werk van mensen slimmer en efficiënter te organiseren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s. Je bedrijf is meer afhankelijk van het internet en computersystemen én gevoeliger voor cybercriminaliteit. Ook gaan de kosten van digitalisering vaak voor de baten uit, terwijl de baten op voorhand soms ook nog onzeker zijn.

Ben jij klaar voor de toekomst? 
Onbekendheid, koudwatervrees en gebrek aan tijd zijn hobbels voor digitalisering. Neem jij de tijd om na te denken over verandering? Stel jezelf eens de volgende vragen: Wat als mijn productieproces stil valt door schaarste in arbeid of grondstoffen? Wat als door de coronacrisis klanten volledig digitaal zouden worden? Waar in mijn businessmodel verwacht ik de meeste impact door digitalisering?
Stel vervolgens prioriteiten en kies waar digitalisering in je bedrijf het meeste zin heeft. Maak een digitaliseringsplan of ontdek samen met anderen in de keten welke mogelijkheden er zijn om met digitalisering aan de slag te gaan.

Wie of wat kan jou verder helpen?
Heb je hulp nodig bij het opstellen van je eigen digitaliseringsplan? Neem dan contact op met Kennispoort regio Zwolle. Wil je aanspraak maken op een subsidie voor het uitvoeren van jouw digitaliseringsplan? Schrijf je dan in voor de MKB-voucher “digitalisering voor gebruikers”. De maximale bijdrage bedraagt €10.000,- en de subsidieregeling kan aangevraagd worden van 9 tot en met 13 mei 2022.
Wil jij optimaal gebruik maken van de digitale mogelijkheden die er zijn en tegelijkertijd enthousiaste studenten een kans geven? Kijk dan op movedigi.nl. Hier worden onderwijs en het bedrijfsleven samen gebracht om het kleine reguliere MKB te helpen innoveren.
Wil jij de vaardigheden van je werknemers bijspijkeren én investeren in je menselijk kapitaal? Vraag dan een financiële bijdrage aan vanuit het Ontwikkelfonds via upgradejezelfregiozwolle.nl. Jij betaalt hierbij een deel van de investering en het fonds draagt tot maximaal 50% bij.

Neem je de behoeften van generatie swipe serieus? Dan nemen zij, en hun ouders, jouw bedrijf ook serieus! Vraag gerust om hulp, want samen kom je vaak veel verder! Jij laat je als ondernemer toch niet weg-swipen?

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Nick de Vries