Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Het coronavirus is geen “gewoon” ondernemersrisico!

· leestijd 1 minuut Algemeen

“Ondernemen, is kansen zien én risico nemen. Deze ondernemersrisico’s zijn er in vele vormen.  Bijvoorbeeld het risico dat je factuur niet wordt betaald; je inkomen volledig wegvalt als je ziek wordt; je verdienmodel onder druk komt te staan door snel veranderende marktomstandigheden; je bedrijfsvoering in gevaar door een tekort aan grondstoffen en-of personeel; reputatie risico; aansprakelijkheidsrisico en ga zo maar door. Risico’s die je in loondienst niet loopt en die veel creativiteit, veerkracht, flexibiliteit, moed en doorzettingsvermogen van ondernemers vragen.

Corona is geen ondernemersrisico!
Ernst Kuipers gaf onlangs in een brief aan dat corona onderdeel wordt van het ondernemersrisico. Dit is een klap in het gezicht van veel ondernemers. Want: als de overheid je verbiedt te ondernemen (omdat je letterlijk je deuren moet sluiten), dan wordt jouw vrijheid om te ondernemen aanzienlijk beperkt. De overheid bepaalt, jij moet volgen. Dat is geen ondernemersrisico. Punt!

Eerst de basis op orde, dan kunnen we het hebben over de rekening
Ik geloof oprecht dat de intentie van jouw overheidscollega’s goed is geweest de afgelopen jaren. Maar het liep niet allemaal vlekkeloos, vond je wel? Als politiek Den Haag een bedrijf zou zijn, waren ze door een gebrekkig en falend management allang failliet.

Ondernemers hebben de afgelopen jaren enorm hun best gedaan om geld te blijven verdienen in deze complexe lockdownperiodes. Maar tegen het volledig dichtgooien van verschillende sectoren is geen enkel bedrijf bestand. Brancheorganisatie MKB-Nederland heeft berekent dat ondernemers voor 40 miljard euro aan schulden hebben opgebouwd en 10 miljard euro aan eigen vermogen is verdampt. Duizelingwekkende getallen die aantonen dat een grote groep ondernemers de afgelopen 2 jaar heel diep zijn gegaan. Het inkomensverlies van deze groep is permanent en onherroepelijk omdat een verloren seizoen niet later in het jaar of het jaar erop kan worden goedgemaakt. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid dat de door de overheid toegeworpen reddingsboei geen molensteen wordt voor de getroffen ondernemers.

Beste Ernst, zorg jij dat de basis bij de overheid eerst op orde is, voordat je de rekening bij de ondernemers neerlegt? Wat gaat het kabinet doen om te voorkomen dat de zorg minder snel overbelast raakt? Zorg jij dat er voorspelbare maatregelen komen met perspectief en we niet meer van lockdown naar lockdown strompelen zonder enige voorbereidingstijd en/of creativiteit om te ondernemen binnen veilige kaders? Voorkom jij dat er miljoenen publieke gelden wegvloeien door veel te dure mondkapjesdeals te sluiten?

We zouden toch samen uit de crisis komen?
Je kunt getroffen ondernemers niet alleen laten opdraaien voor de impact van een ziekte die niemand had kunnen voorspellen én waarop veel ondernemers niet de mogelijkheid kregen om te anticiperen. Ondernemers en politiek moeten samen tot oplossingen komen als antwoord op deze en mogelijke toekomstige pandemieën. Ik hoop dat de ondernemersstem luid en duidelijk doordringt in de Haagse bubbel. 

Pandemiefonds
Helaas is de overheidssteun door generieke maatregelen niet alleen bij noodlijdende bedrijven terecht gekomen. Je kunt als overheid verder gaan dan een ‘moreel appel’ als de coronasteun in verkeerde zakken is beland. Een ’moreel appel’ is de makkelijke weg uit een lastig probleem. Incasseer de onterechte coronasteun en stort deze in een pandemiefonds, welke ten goede komt aan bedrijven die aantoonbaar verlies hebben geleden door corona én door het ontbreken van maatwerk tussen wal en schip zijn geraakt.  

Jenneke Palland

Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Nick de Vries

Nick de Vries