Fotobijschrift: Deze column is geschreven door ondernemer Nardus Koster.
Fotobijschrift: Deze column is geschreven door ondernemer Nardus Koster. Eigen foto

Column Ondernemen in Kampen: De binnenstad van kampen bruist!

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de afgelopen week werd door de ondernemersvereniging van de binnenstad (BOK) een stadswandeling georganiseerd. Een bevlogen stadsgids liet de ondernemers op een andere wijze kijken naar de omgeving waar zij dagelijks aan de slag zijn om hun bedrijven te ondernemen. 

Ondernemers, die al tientallen jaren in de binnenstad hun bedrijf hebben, kregen nog veel nieuwe dingen te horen waar ze nog nooit eerder over hadden gehoord. En, zagen veel details die hen nog niet eerder waren opgevallen. Zo waren ze een beetje toerist in eigen stad. Tijdens de borrel en het hapje na afloop werd enthousiast gereageerd en werd ook aangegeven dat het voor herhaling vatbaar is.

Wanneer je bedenkt dat bovenstaande ook geldt voor bezoekers aan onze binnenstad dan kan het dus zomaar zijn dat potentiële klanten je bedrijf helemaal niet zien. In de brij van uitstallingen, vlaggen, fietsen en andere bewegingen kan de aandacht op het moment van passeren wel eens op een heel ander punt liggen. Zo komt het dus voor dat bij een ondernemer in de binnenstad gevraagd wordt of het bedrijf nieuw is, terwijl die ondernemers daar al meer dan 20 jaar actief is met zijn kledingzaak. Een aantal jaren geleden zijn een flink aantal ondernemers aan de slag geweest, onder begeleiding van wat ambtenaren van de gemeente Kampen, om het straatbeeld wat rustiger te maken. Er zijn afspraken gemaakt over het aantal uitstalling, de grote en positie van die uitstalling. Maar ook de uitzonderingen. Het moet wel gezellig blijven natuurlijk en bij een groente- en fruithandel past, net als een bloemenstal, een uitbundige uitstalling.

Of een koe, tactisch voor een reclamezuil geplaatst, een toegevoegde waarde heeft in het straatbeeld heeft een brede discussie opgeleverd met evenveel voor- als tegenstanders. Maar ook bankjes, om de bezoekers van de stad even een rustpunt te geven, kent voor- en tegenstanders. Samen hebben we uiteindelijk wel een plan weten te maken die per gebied, de Geerstraat – Benedenstrooms & Bovenstrooms, duidelijke afspraken over het wat, HOE en waar op hebben geleverd. Tijdens de lockdowns en de heropeningsmomenten werd er niet gedacht aan welke vorm van beperkingen aangaande het uitstallingsbeleid, maar inmiddels zijn we de beperkingen voorbij en is het drukker en drukker aan het worden. Er zijn al weer een flink aantal zaterdagen met muziekkorpsen ingepland en die zullen de gezelligheid ook zeker te goede komen, maar zorgen er ook voor dat de overzichtelijkheid op straat flink afneemt.

Kijk de komende dagen nog eens naar je eigen bijdrage om een gezellige, overzichtelijk en toegankelijke binnenstad aan te bieden aan de bezoekers van onze stad. Hoe ben jij zichtbaar zonder het zicht op je collega-ondernemer te belemmeren?

Laat het voorjaar maar komen, we zijn er klaar voor. Kampen bruist!

Nick de Vries

Nick de Vries