Afbeelding
Foto: Vincent Hartman

Column Ondernemen in Kampen: Rijden in een Tesla is niet genoeg!

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Ondernemen vraagt om duurzame keuzes. Je kunt niet langer zeggen dat je ‘enorm maatschappelijk verantwoord bezig bent’ omdat je dubbelzijdig print, houten roerstaafjes gebruikt in plaats van de plastic varianten of in een Tesla rijdt.

Nederland wil vóór 2050 circulair zijn. Een ambitieuze opgave als je kijkt waar we nu staan. Op dit moment is slechts 6% van alle bedrijven in Nederland circulair. Ook als burgers kunnen we er wat van: Jaarlijks verspilt iedere Nederlander gemiddeld 9.800 kilo aan grondstoffen.

Circulaire kansen ontdekken voor jouw bedrijf

Al lijkt 2050 nog wat ver: vandaag stappen zetten op het gebied van circulair, helpt ons morgen en overmorgen. De transitietheorie leert ons dat veranderingen na “het kantelpunt” heel snel kunnen gaan. Er is dus hoop, ook al weten we nu nog niet exact waar het kantelpunt ligt.

Bij de meeste bedrijven ligt de drempel om circulaire stappen te zetten bij kennis. Waar begin ik? Hoe moet je eigenlijk verduurzamen? Welke circulaire mogelijkheden zijn er in mijn bedrijf? Mijn tip: maak een kanskaart met circulaire kansen voor jouw bedrijf. Dit kan je helpen om over dat dode punt heen te komen en eerste stappen te zetten. Om je op weg te helpen doe ik alvast wat suggesties:

Verduurzaam je vastgoed, transport en overige bedrijfsmiddelen. Overweeg asset sharing (bijv. via het deelplatform FLOOW2) en maak in je materiaalkeuze gebruik van wat er al is.  Voorkom verspilling van voedsel; (We verspillen nog altijd 1/3e van wat we produceren!)  Reduceer afval en scheid reststromen ten behoeve van hergebruik en recycling.  Zet in op circulair design: ontwerp modulair en “losmaakbaar” zodat producten en materialen langer gebruikt kunnen worden.  Gebruik (samen met andere partijen uit de keten) circulaire en duurzame verpakkingen en organiseer samen een goed proces voor inzamelen, sorteren en recyclen. Of ontwikkel samen een nieuw circulair product. Stimuleer vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Voer bedrijfsactiviteiten uit in de nabijheid van materialen en partners. Dit zorgt voor minder transport, meer flexibiliteit en leveringsbetrouwbaarheid.  Challenge medewerkers op circulaire ideeën en betrek ze bij circulaire activiteiten.  

Koplopers in de regio

Daarnaast is het belangrijk dat koplopers uit onze regio opgedane kennis en ervaring delen en hun circulaire ideeën en resultaten inzetten als inspiratie voor anderen. Wist je dat Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden samen met andere partners bezig is met circulair bouwen als antwoord op het klimaatprobleem en de schaarste aan grondstoffen? Ze bouwen bijvoorbeeld een circulaire brandweerkazerne in Muiden, die ook remontabel is, zodat het verplaatsen, veranderen of hergebruiken van bouwdelen in de toekomst veel eenvoudiger is. Voor inspiratie kan je ook terecht bij Van Werven Plastic Recycling uit Biddinghuizen. Zij verwerken jaarlijks 150 miljoen kilo plastic op een duurzame manier: in een closed loop. Fun fact: Hierdoor besparen ze net zoveel CO2-emissie als alle elektrische auto’s in Nederland en België samen!  

Circulair veranderen doe je niet alleen

Naast een goede facilitering vanuit de overheid is samen leren cruciaal. Er zijn diverse partijen in onze regio die het voortouw nemen op weg naar een circulaire economie. Wil je een start maken met circulair ondernemen, flink aan het denken worden gezet en aan jouw eigen circulaire ondernemersplan werken? Schrijf je dan kosteloos in voor één van warming-up rondes van Rond Ondernemen: https://regiozwollecirculair.nl/evenementen/

Be part of the solution, not part of the pollution!
Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Accountmanager Rabobank

Nick de Vries