Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: ‘Zonder familiebedrijven zou het heel stil worden in Kampen’

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Deze uitspraak deed ik een tijdje geleden tijdens een netwerkgelegenheid, maar mijn uitspraak leek weinig bijval te krijgen. Een collega ondernemer die ik die avond sprak, bestuurder van een groot niet-familiebedrijf, vond de impact van familiebedrijven wel meevallen. Er ontstond een positieve discussie, waarin ik hem toch heb weten te overtuigen met wat meer liefde over familiebedrijven te spreken. Het gaat om het verschil tussen gevoel en feiten.

In Kampen zijn er in totaal 21.000 banen, waarvan 8.900 banen bij familiebedrijven

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS) is een familiebedrijf een bedrijf waar het merendeel van de aandelen in handen is van één familie. Het CBS becijferde dat er in Overijssel 570.000 banen beschikbaar zijn, bijna 190.000 van die banen zijn bij familiebedrijven. In Kampen zijn er in totaal 21.000 banen, waarvan 8.900 banen bij familiebedrijven, dat is dus 42% van de werkgelegenheid. Waarbij ik moet opmerken dat deze cijfers van voor de corona zijn.

 Behalve dat deze bedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid ondersteunen ze ook het verenigingsleven. Als sportliefhebber bezoek ik menig sportcomplex in Kampen en als vakidioot scan ik altijd alle reclameborden en zie ik vooral lokale familiebedrijven die sponsor zijn. In de besturen van die verenigingen, maar ook in besturen van veel lokale evenementen, zitten ook vaak weer eigenaren van familiebedrijven. Behalve bestuurder zijn ze ook vaak weer sponsor van zo’n evenement.

Familiebedrijven zijn vaak ook ondernemers die lokaal durven te ondernemen, ze komen met innovatieve ideeën, die niet altijd door iedereen als even positief worden bestempeld. In het nuchtere Kampen mag je helaas niet altijd al te veel met je kop boven het maaiveld uitsteken. Bescheidenheid siert de mens, maar wij mogen samen best een beetje meer trots zijn op die ondernemers. Want het succes van een familiebedrijf komt niet vanzelf.

Nu zullen die 8.900 banen vast niet allemaal door Kampenaren zijn ingevuld, maar ik weet wel dat er veel gezinnen hun brood verdienen bij dit soort bedrijven. Het is meer dan een baan, er is meestal een grote betrokkenheid met het personeel en samen zorgen ze ervoor dat het bedrijf en indirect de gezinnen en de lokale samenleving blijven draaien. Denk daar ook eens aan wanneer u iets wilt aanschaffen, probeer dat zoveel mogelijk lokaal te doen. Je ondersteunt niet alleen die ondernemer, maar ook ondersteun je daarmee de lokale samenleving, in de breedste zin van het woord.

In dit nummer verder weer mooie lokale verhalen en interviews, waarbij wij ondernemers met elkaar in verbinding willen brengen. Alle soorten bedrijven, iedereen moet zich thuis voelen bij ‘ondernemen in Kampen’. In dit nummer wel extra veel aandacht aan familiebedrijven, een prachtig thema, zo vlak voor de feestdagen. Wil je eens creatief sparren hoe wij jou misschien verder kunnen helpen, bel gerust en kom (corona-proof) een bak koffie drinken. Voel je welkom. 

Ondernemende groet,
Johan van der Kolk
Commercieel Directeur BrugMedia

Voorwoord 4e 2021 uitgave voor in het magazine paper.

Nick de Vries

Nick de Vries