Afbeelding
Foto: Vincent Hartman

Column Ondernemen in Kampen: Vrouwen met ondernemersdromen? Go for it!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Steeds meer vrouwen zetten de stap naar het ondernemerschap. Inmiddels is ruim 1/3e van alle ondernemers in Nederland vrouw. Een mooie ontwikkeling, waar ons land trots op mag zijn en die ik persoonlijk ook enorm toejuich. 

Zijn vrouwen te streng voor zichzelf?
Helaas ervaren vrouwelijke ondernemers zelf geregeld bovengemiddeld hoge drempels om een bedrijf te starten of op te schalen. Ze leggen zichzelf regelmatig een te zware last op, doordat ze alle ballen (privé en zakelijk) hoog willen houden én alle rollen bijzonder goed willen vervullen. Onderzoek wijst uit dat vrouwelijke ondernemers vaker streven naar perfectie, hun eigen capaciteiten “undersellen” en zij zichzelf het nastreven van eigen ambities ontzeggen. Vrouwen zorgen zelf helaas nog te vaak voor hun eigen plafond.
Hoog tijd voor een wake-up call! Want gelukkig laat ook een groep vrouwelijke ondernemers zien dat deze koudwatervrees onterecht is. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven geleid door vrouwen betere prestaties vertonen, minder snel failliet gaan en dat vrouwen vaak beter opgeleid zijn voor de branche en het werkveld waarin zij ondernemen dan hun mannelijke evenknieën.

Tips voor een goede start of doorgroei voor alle ondernemers!


1. Sta altijd open voor persoonlijke en zakelijke groei
Blijven leren is belangrijk. Vraag om feedback: zelfs aan je grootste concurrent en je meest ontevreden klant. Neem de tijd voor zelfreflectie en zoek een klankbord om mee te sparren. Iemand die ook tegengas geeft als iets niet klopt. Weet waar je goed in bent én waar je niet goed in bent en vul deze gaten op met talentvolle mensen.

2. Blijf bij jezelf
Vertrouw op je vrouwelijke zakeninstinct, jouw eigen visie en onderbuikgevoel. Durf opdrachten te weigeren wanneer ze niet bij je passen of als er geen match is met de opdrachtgever. Probeer niet eeuwig te piekeren over bepaalde keuzes. Durf keuzes te maken, geloof daar in en ga dóór!

3. Zorg voor een goed netwerk
Door je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk, kun je niet alleen veel leren van andere ondernemers, maar ontmoet je direct potentiële klanten. Een goed netwerk biedt nieuwe kansen. Een belangrijk voordeel van een netwerk is de mogelijkheid om gratis advies in te winnen. Hoe? Door mensen in jouw netwerk zelf ook advies te geven en ervaring uit te wisselen.

Vrouwelijke rolmodellen in Kampen
Om vrouwelijk ondernemerschap meer te stimuleren is het belangrijk vrouwelijke rolmodellen te kennen én in de spotlights te zetten. Ik trap graag af! Wist je dat Maaike Meuleman het langst actief is van alle makelaars in Kampen en bij bijna 10.000 Kampenaren over de vloer is geweest? Brenda Siebrand bekend staat om haar innovatieve rol in de uitvaartbranche en eigenaar is van de grootste uitvaartonderneming in Kampen. Heel veel vrouwen en meisjes in Nederland en België shinen in de kleding van By Musthaves waar Mandy van Ommen het zakelijke brein achter is. En Greet IJzerman met haar gespecialiseerde transportbedrijf rijdend ambassadeur van onze mooie stad is én het enige erkende verhuisbedrijf in Kampen en directe omgeving. Stuk voor stuk echte powervrouwen waar Kampen trots op kan zijn!

Wat staat jou in de weg om jouw eigen ondernemersdroom te realiseren? Begin met de eerste kleine stap, maar blijf groot dromen en onthoud: “Als jij jouw eigen droom niet bouwt, zal iemand je inhuren om te helpen met het bouwen van de zijne!”

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Nick de Vries