Een honderdtal inwoners kwam naar het gemeentehuis.
Een honderdtal inwoners kwam naar het gemeentehuis. Foto: Mitchell Boswijk.

Honderdtal Kampenaren demonstreert tegen overlast asielzoekers; GBK dient motie voor aanpak overlast in

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op het gemeentehuis verzamelden zich donderdagavond zo’n honderd Kampenaren omdat ze vinden dat de politie harder moet optreden tegen de overlast van asielzoekers in het Stadspark en in het Stationskwartier. GBK diende tijdens deze avond twee moties in die het gevoel van onveiligheid moesten verbeteren. Deze zijn overgenomen door het college.

De betogers hadden zich onder andere via Facebook verenigd, waar woensdagmiddag een oproep te lezen was. De schrijvers van het bericht waren een dag eerder al bij een raadsvergadering geweest en wilden donderdagavond met nog meer mensen voor de dag te komen, om zo het te laten weten dat de problematiek hen zeer hoog zit. Uiteindelijk kwamen er zo’n 100 mensen naar de raadsvergadering.

Suat Azer van Gemeente Belang Kampen (GBK) diende deze avond twee moties in die moest helpen het gestegen gevoel van onveiligheid onder burgers te verbeteren. Ten eerste wilde hij laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en de kosten voor het uitbreiden van het aantal BOA’s in de gemeente Kampen. Ten tweede verzocht zij bij het college om te kijken of er in Kampen met buurtpreventieteams gewerkt kan worden. Azer wilde graag voor 1 april verslag van de burgemeester.

Burgemeester Sander de Rouwe stelde dat het niet nodig was om te wachten. “Als de burgers zich bij mij melden, wil ik er morgen al mee aan de slag.” Ook zei hij dat hij wilde kijken of er meer assistentie kon komen voor de politie op de piekmomenten. “Over het algemeen kunnen de agenten het hier prima aan, maar er zijn momenten dat de druk hoog ligt”. Verder wilde hij in overleg met de gemeente Dronten om te kijken of de verhouding agenten gewijzigd kon worden in het voordeel van Kampen.

Suat Azer van Gemeente Belang Kampen was voorlopig tevreden met de antwoorden. Hij stelde de motie daarom aan te houden.

Nick de Vries