Afbeelding
Foto: Unsplash

Stichting Oude Buitenhaven mag faciliteiten watersportvereniging vanaf maart niet meer gebruiken

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN (JPZ) – Het gebruik van de faciliteiten van Watersportvereniging de Buitenhaven door de Stichting Oude Buitenhaven (SOB) stopt in maart komend jaar. Dat is de uitkomst van een kort geding tussen beide partijen.

De stichting gebruikt die faciliteiten – zoals stroom, water en een botenlift – voor passanten die in het vaarseizoen in de haven afmeren. De Oude Buitenhaven is van de gemeente Kampen en die heeft het beheer en de exploitatie uitbesteed aan de stichting. Die had op haar beurt een huurovereenkomst, later omgezet in een dienstverleningsovereenkomst, met de watersportvereniging. Tussen de besturen van de stichting en de watersportvereniging botert het echter al langere tijd niet. De barbecue ter afsluiting van het vaarseizoen, waar altijd ontzettend veel animo voor was, is zelfs geannuleerd vanwege de verziekte sfeer, werd in de rechtszaak als voorbeeld genoemd.

Twee stappen die de vereniging zette, werden betwist in het kort geding dat eerder deze maand diende: de stichting wil dat het royeren van drie bestuursleden wordt teruggedraaid, net als het opzeggen van de dienstverleningsovereenkomst. De watersportvereniging heeft aangegeven dat SOB tot 14 maart 2023 gebruik mag maken van haar faciliteiten, daarna niet meer.

Beide vorderingen zijn echter door de rechter afgewezen. De stichting heeft kort gezegd geen belang bij verlenging van die dienstverleningsovereenkomst nu de gemeente de beheersovereenkomst met SOB per 14 maart komend jaar heeft opgezegd. De watersportvereniging heeft al aangegeven dat tot die dag de dienstverleningsovereenkomst in stand blijft. De SOB meent ook dat deze opzegging haar positie kan versterken in het overleg met de gemeente Kampen over het aangaan van een nieuwe beheerovereenkomst. Ook dat ziet de rechter niet. Kennelijk is de gemeente voornemens het beheer aan een nieuw op te richten stichting te geven. Bovendien kan de stichting nog gewoon overleggen met de gemeente terwijl de huidige faciliteiten nog gewoon in gebruik zijn. 

Wat betreft het royement vindt de rechter dat de eisers niet aannemelijk hebben gemaakt dat die beslissing van het bestuur van de watersportvereniging niet rechtsgeldig is.

Nick de Vries