De werkzaamheden lagen lange tijd stil.
De werkzaamheden lagen lange tijd stil. Foto: Maarten van Gemert.

Ministerie verliest slag in zaak parkeergarage Buitenhaven

Algemeen

DEN HAAG – Het ministerie van Sociale Zaken heeft bij het voorbereidende werk aan de parkeergarage Buitenhaven in Kampen ingegrepen op grond van een verkeerde toepassing van de regels. Dat heeft de Raad van State vandaag bekendgemaakt.

De inspectie van het ministerie deed op 13 januari 2017 onderzoek op de bouwplaats van de voormalige gasfabriek naar aanleiding van berichten in de media over gezondheidsklachten van de mensen die op de bouwplaats werkten. Bij het boren in de grond waren vermoedelijk giftige stoffen vrijgekomen die de werknemers ziek zouden maken. Vervolgens legde het ministerie extra eisen op aan de gemeente als opdrachtgever van de bouw om de veiligheid te garanderen.

De Raad van State concludeert vandaag dat het ministerie de regels verkeerd heeft uitgelegd. En daaruit kan worden afgeleid dat de gemeente onterecht is verweten dat de veiligheidsmaatregelen op de bouwplaats onvoldoende werden nageleefd. De gemeente verklaarde al eerder bij de Raad dat het de veiligheid op de bouwplaats vooraf al had beoordeeld. Daarmee was voldaan aan de eisen van de Arbowet.

Schadeclaim

Boven dit juridisch ingewikkelde geschil hangt een schadeclaim van 750.000 euro die de aannemer van het project bij de gemeente heeft neergelegd vanwege het stilleggen van de bouw van de parkeergarage. De Raad van State gaf de gemeente en het ministerie tijdens een zitting in september de mogelijkheid om met elkaar tot overeenstemming te komen over wie voor de kosten opdraait.

Zouden ze er vóór begin oktober niet uitkomen, dan zou de Raad alsnog uitspraak doen in dit geschil. Nu de Raad uitspraak heeft gedaan, blijkt dat de gemeente en het ministerie er niet uit zijn gekomen. Wie de schade moet betalen, is nog niet duidelijk. Maar het ministerie zal met zijn nederlaag in dit juridische geschil nu waarschijnlijk een veel slechtere onderhandelingspositie hebben.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 17 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00