Producten produceren
Producten produceren Foto: Corina van Wijk

Kinderen starten ‘onderneming’ en sluiten af met Wintermarkt 10% van winst gaat naar de Voedselbank

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Op de Nieuwe Wisselse School organiseren de kinderen van de Eurekagroep (deeltijdonderwijs voor hoogbegaafde kinderen) een heuse Wintermarkt. 

De kinderen zijn na de zomervakantie begonnen met het project ‘ondernemen’. Tijdens dit project hebben zij een eigen (tijdelijke) bedrijfje opgezet. Daar kwam heel wat bij kijken! Zo hebben ze onder andere gebrainstormd over goede ideeën voor een bedrijf, welke producten zou je het beste kunnen maken en verkopen, hoe regel je de financiën, wat is de markt waar je je op wilt richten en hoe zorg je voor goede marketing? Na het brainstormen werden de bedrijven gevormd en moesten zij een ondernemingsplan schrijven. Zo ontstonden bedrijven als ‘HappyBird’ en ‘De Vrolijke Kerstboom’. Er zijn 4 bedrijven en zij verkopen o.a. kerstkaarten, vogeltaartjes, sieraden en sleutelhangers.

Door een lening van Stichting Proo, hadden de kinderen een startkapitaal. Dat moesten ze natuurlijk met wijsheid gaan inzetten. Wat gaan we maken en hoeveel materialen moeten we inkopen? Uiteindelijk gingen de bedrijven hun producten produceren. Wat ontzettend leuk om ze zo enthousiast bezig te zien. Wat een bedrijvigheid in de klas de afgelopen weken. Een heel leerzaam proces.  

Wat gaan de kinderen doen wanneer zij winst maken? Dat weten ze nog niet precies, maar het wordt voor iets gezamenlijks gebruikt. Ook hebben de kinderen besloten dat 10% van de winst naar de Voedselbank Vaassen/Epe/Heerde gaat. Want zeker in deze tijd zijn er heel veel mensen die daar gebruik van moeten maken. De kinderen willen daarom heel graag hun steentje bijdragen.  

Nu is het bijna tijd om de spulletjes te gaan verkopen. En daarom houden de kinderen een Wintermarkt. Deze Wintermarkt wordt gehouden op dinsdag 13 december van 17-19 uur op de Nieuwe Wisselse School.