Afbeelding
Foto: aangeleverd

Arbeidsmigranten in de polder

Algemeen

In het nieuw te bouwen complex aan de Tuindersweg kunnen straks 120 arbeidsmigranten worden gehuisvest, die in de Koekoekspolder werken. Het is een proef die voortkomt uit een wens van de gemeenteraad. Niets staat de bouw van dit complex in de weg. Hart voor Kampen heeft ingestemd met het afgeven van een verklaringen van geen bedenkingen. Nu kan het college de gevraagde omgevingsvergunning verlenen.

Het verzoek werd met een grote meerderheid van de raad aangenomen. Een aantal partijen hadden hun bedenkingen. Naast SGP en VVD stemde ook GBK tegen dit voorstel. En die laatste was opmerkelijk. Deze partij was tot dan toe een groot voorstander dit project. Wethouder Van der Sluis herinnerde de tegenstanders eraan dat projectontwikkelaar Esprit gevráágd werd om een plek te realiseren voor 120 arbeidsmigranten. Het was een opdracht van de raad om locatie Tuindersweg, een door de raad geïnitieerde proef. “Dan kun je niet ineens de spelregels gaan wijzigen, aldus de wethouder.

Arbeidsmigranten vormen een structureel onderdeel van de Nederlandse economie en maatschappij. Vitale sectoren zoals de land- en tuinbouw kunnen niet meer zonder hen. Hart van Kampen vindt dat zij recht hebben op fatsoenlijke huisvesting. De slechte huisvesting en uitbuiting van arbeidsmigranten was reden voor de instelling van de commissie Roemer. Die commissie heeft duidelijk uitgesproken dat het niet wenselijk is dat de arbeid en huisvesting op 1 erf en bij dezelfde ondernemer plaatsvinden. We kennen allemaal de schrijnende beelden van arbeidsmigranten bij bijv. championkwekerijen. Met dit voorstel wordt aan de wens van Roemer voldaan.