Afbeelding

Beter huisvesting voor arbeidsmigranten in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

De gemeenteraad van Kampen heeft een voorstel goedgekeurd om de huisvesting voor arbeidsmigranten te verbeteren. Het voorstel werd besproken maar er waren veel vragen van de fracties in de gemeenteraad. Namens de ChristenUnie Kampen vroeg Harro Pruijssen gisteravond om betere huisvesting voor arbeidsmigranten. “Zijn wij in onze Hartelijke Hanzestad wel een Goede Gastheer voor deze mensen die dit vele werk voor ons doen” vroeg hij.

Aantal arbeidsmigranten

In het tuinbouwgebied De Koekoekspolder werken veel mensen die van ver komen om hier werk te doen waarvoor wij zelf niet te porren zijn. Die mensen werken, wonen, ze leven hier. Vooral de fracties van ChristenUnie, Kampen Sociaal en Groen Links waren kritisch over het voorstel. Veel vragen waren er over het daadwerkelijke aantal arbeidsmigranten.

Goede huisvesting

„Er zijn migranten die wonen in schuren”, zei wethouder Albert Holtland. De belangrijkste vraag was volgens de ChristenUnie dan ook niet hoeveel mensen huisvesting moeten krijgen, maar krijgen de mensen die nu slecht gehuisvest zijn straks wel goede huisvesting. Voor goede huisvesting zijn wettelijke normen opgesteld. De wethouder kon niet toezeggen dat deze mensen voorrang krijgen voor goede huisvesting.

Complexgewijs huisvesten

Er wordt gestart met een pilot voor Complexgewijze huisvesting in het tuinbouwgebied De Koekoekspolder. Er zijn meerdere kansrijke locaties voor deze proef. Vragen werden gesteld hoe de keuze voor 1 locaties gaat plaatsvinden. En vooral hoe en wanneer de mensen in de omgeving daarbij betrokken worden.

Afspraken

Omdat er veel vragen waren leek het erop dat de gemeenteraad niet voor het voorstel zou stemmen. De ChristenUnie bracht een amendement in dat onder andere vroeg dat bij het toewijzen van de nieuwe huisvesting voorrang zou worden gegeven aan arbeidsmigranten die nu een huisvesting hebben die niet aan de normen voldoet. De wethouder zegde toe om met de regio, gemeenten, werkgevers en huisvesters om tafel te gaan en afspraken vast te leggen waar alle genoemde zorgpunten van de gemeenteraad aan bod komen. Deze afspraken zullen in convenantvorm eerst aan de gemeenteraad worden voorgelegd voordat de afspraken definitief worden.