Afbeelding
foto Google maps

College positief over huisvesting arbeidsmigranten Tuindersweg 21a

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Het college van B&W is bereid medewerking te verlenen aan het realiseren van een tijdelijk woongebouw voor de huisvesting van maximaal 120 arbeidsmigranten op het adres Tuindersweg 21a in de Koekoekspolder. Het college wil de bouw mogelijk maken met een tijdelijke omgevingsvergunning waarmee voor een periode van maximaal 15 jaar afgeweken wordt van het bestemmingsplan. Om dit te kunnen doen is een zogenaamde Verklaring Van Geen Bedenkingen (VGGB) nodig van de gemeenteraad. Aan deze verklaring wordt een aantal voorwaarden verbonden.

De initiatiefnemers van het huisvestingsplan op de locatie Tuindersweg 21a hebben bij de gemeente een principeverzoek ingediend om na te gaan of de gemeente positief staat tegenover het plan voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het college heeft nu via een zogeheten principebesluit aangegeven medewerking hieraan te willen verlenen. Het college stelt daarnaast aan de raad voor om de Coördinatieregeling toe te passen. Dat betekent dat alle vergunningen die nodig zijn om de huisvesting mogelijk te maken, worden samengevoegd in één procedure. Hiermee ontstaat duidelijkheid voor alle betrokkenen en kan tijdwinst worden geboekt. Ook hiervoor is een besluit van de gemeenteraad nodig.

Met de realisatie van het tijdelijke woongebouw wordt invulling gegeven aan de wens van werkgevers in tuinbouwgebied Koekoekspolder om hun tijdelijke arbeidskrachten op een fatsoenlijke manier te kunnen huisvesten, in de nabijheid van hun werkplek.

Procedure

De gemeenteraad buigt zich naar verwachting in december of januari over de ontwerp Verklaring Van Geen Bedenkingen en het verzoek om de Coördinatieregeling toe te passen. Als de raad akkoord gaat met de voorgestelde procedure, dan worden alle ontwerpbesluiten eind van dit jaar tegelijkertijd zes weken ter inzage gelegd en kan iedereen daarover een zienswijze indienen. Pas daarna besluit de raad over de definitieve Verklaring Van Geen Bedenkingen en kunnen de benodigde vergunningen verleend worden.

Participatie

Het plan voor de huisvesting van maximaal 120 arbeidsmigranten aan de Tuindersweg is in de afgelopen maanden besproken met alle betrokken partijen en belanghebbenden. Het plan is op verschillende onderdelen aangepast om aan de opmerkingen en wensen van omwonenden tegemoet te komen. Zo is bijvoorbeeld het gebouw verplaatst evenals het sportveld en de fietsenstalling en komt er meer groen op het terrein.

Voorwaarden

Aan de ontwerp Verklaring Van Geen Bedenkingen wordt een aantal voorwaarden verbonden om de kwaliteit van de huisvesting te garanderen en overlast zo veel mogelijk te voorkomen. Zo geldt de afwijking van het bestemmingsplan voor een periode van maximaal 15 jaar en voor maximaal 120 personen. Het parkeren van voertuigen wordt alleen toegestaan op eigen terrein.

Om overlast te voorkomen worden afspraken over de exploitatie en de begeleiding van de arbeidsmigranten vastgelegd in een convenant. Ook worden afspraken gemaakt over het overleg met de omwonenden en de behandeling van eventuele klachten. De huisvesting zelf moet voldoen aan de kwaliteitseisen zoals die zijn geformuleerd door de Stichting Normering Flexwonen. Hiermee wordt voor de arbeidsmigranten een goede en veilige woonsituatie gecreëerd en worden misstanden voorkomen.

Als de procedure snel kan worden doorlopen, kan de huisvesting medio 2021 gerealiseerd worden.

Fred Sollie

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 4 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 16 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57