Afbeelding

In memoriam ‘Poortwachter’: Rudolf Roukema 1946-2022

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN- Rudolf Roukema was ‘poortwachter’ in Kampen. Hij vond dat de poorten misbruikt werden door studenten. Ze maakten rotzooi onder andere tijdens feestjes, ruimden niet op, wat ten koste ging van het interieur van de poorten. In de Koornmarktpoort organiseerde hij onder andere een tentoonstelling van illustrator en schilder Henk Poeder, waar publiek langs kon komen met werk van de schilder en er een boekje kwam met afbeeldingen van de ‘onbekende’ Poeders.

Roukema maakte exposities met Henk van Ulsen en Riek Schagen. Vooral bekend in haar rol als huishoudster in de tv-serie Swiebertje, maar tevens schilderes. Symbolischer kon de onderlinge verbondenheid en die met de stad Kampen niet worden weergegeven: In de Hof van Breda komen dichteres Ida Gerhardt, acteur Henk van Ulsen en ‘hun’ carillon in de Nieuwe Toren samen. Met de toenmalige wethouder Gert Jan Veldhoen en Rudolf Roukema, die deel uitmaakte van het comité ‘Kamper memoriam Henk van Ulsen’, werd in 2011 het borstbeeld van Henk van Ulsen onthuld. De ‘poortwachter’ wilde aanvankelijk nog een straat of steeg naar hem vernoemen. Maar hij kwam er achter dat er een ‘naamloos’ pad achter de Koornmarkt was, waar Van Ulsen vaak doorheen liep”, wist hij te vertellen. Dat maakte de vernoeming van een straat of steeg overbodig.

‘Zakkenwassers’

Dankzij Roukema kreeg kunstenaar Rachis Ben Ali de opdracht voor een groot schilderij wat een plaats moest krijgen in de voormalige synagoge. Maar het is onbekend waar het schilderij is gebleven. Een reizende tentoonstelling organiseerde hij naar het werk van kinderboekenillustrator W.G. van der Hulst. Zo had hij tal van ideeën, maar dikwijls ging dat boven het budget, wat tot de nodige problemen met de gemeente leidde. “Hij duidde ze, teleurgesteld als hij was, ‘zakkenwassers’ en daarmee kwam min of meer een einde aan zijn werkzaamheden in Kampen” zei een familielid tijdens de afscheidsdienst.

Autodidact

Het lag overigens aanvankelijk niet voor de hand dat Rudolf Roukema zijn hart verpande aan de kunst en cultuur. De Mulo werd geen succes. Hij ging werken als etaleur en vervolgens aan de slag bij een Gereformeerd reclamebureau. Dat werd echter een fiasco. Daarop volgde de verhuizing naar Kampen. Hij wist –als autodidact- veel van kunst en cultuur, was een bloemrijke spreker, veelzijdig en taalvaardig en actief in Kerkelijke instanties. Een bijzondere verschijning.

Na een afscheidsdienst, vorige week donderdag, in de kerk De Fontijn in Zwolle, is hij bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats in IJsselmuiden.

Nick de Vries