Afbeelding
Foto: Foto Tennekes

Start Kerst in Oud Kampen 21-ste editie: voorzitster Gerrie Kragt: ‘We zijn volwassen geworden’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Kerst in Oud Kampen (KIOK) startte zaterdagmiddag met een bijeenkomst voor de sponsors van het festival in de ‘Gouden zaal’ van het Stedelijk Museum. Tijdens een informele bijeenkomst vroeg voorzitster Gerrie Kragt van ‘Kerst in Kampen’ zich hardop af of het nu moest gaan over 23 jaar geleden, de start van ‘Kerst in Oud Kampen’,  of over de 21-ste editie van afgelopen weekend. 

Dat die 21e editie niet eerder plaatsvond had natuurlijk alles te maken met de twee jaar dat het festival niet door kon gaan vanwege corona. Kragt trok de conclusie met 21 edities: ‘We zij volwassen geworden’. Ze borduurde door op het wel en wee van ‘Kerst in Oud-Kampen’, waar na zoveel jaar ook wat vergrijzing op trad in het bestuur. “Er zijn twee nieuwe bestuursleden toegetreden”, vertelde Gerrie, “om KIOK jong en vitaal te houden”. 

Een ‘festival’ dat bedacht is door de oud-docent Nederlands, Jan Liefting en die ondanks 23 jaar creativiteit, toch ook heeft meegemaakt dat de voortgang soms aan een zijden draad heeft gehangen. Dat dan ging dan over subsidies om het festival in de benen te houden. Maar Kerst in Oud Kampen heeft met de sponsors die gisteren in de Gouden zaal van het Stedelijk Museum bijeen waren een financiële basis naast de inkomsten van de bezoekers. 

Het enthousiasme viert immer hoogtij bij voorzitster Gerrie Kragt en bedenker Jan Liefting. Helemaal omdat KIOK na twee jaar afwezigheid, zaterdag weer van start kon gaan. Beiden zijn al geruime tijd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Sander de Rouwe: “Ik ben ingeburgerd”

Er was nog een Ridder van Oranje Nassau in de Gouden Zaal bij de start van ‘Kerst in Oud Kampen’. De voormalige Friese gedeputeerde Sander de Rouwe (42), die op 1 oktober 2021 aantrad als burgemeester van Kampen.

Informeel zei hij: “Ik ben nu ingeburgerd in Kampen. Ik heb met deze editie van Kerst in Oud Kampen alles meegemaakt. Sail en het Hanzejaar daargelaten”, aldus een trotse De Rouwe die met drie van zijn kinderen de start van KIOK in de Gouden Zaal bijwoonde. Over zijn inburgering zei de jonge burgemeester dat er ook wel verrassingen zijn. Vorige week donderdag tijdens de raadsvergadering, kwamen zomaar vier moties ineens op het ‘toneel’. “Ja, dat kan eigenlijk niet”, aldus de jonge burgervader, die ondanks dat hij zich ingeburgerd voelt soms nog moet wennen aan de Kamper cultuur. Zondag, de tweede dag van Kerst in Oud Kampen, ontving de ‘ingeburgerde’ Sander de Rouwe familie en vrienden uit Friesland om de 21-ste Kerst in Oud Kampen te bezoeken en te vieren.

Nick de Vries